stappenplan

Hoe kun je kunststof verven?

Veel spullen die je dagelijks gebruikt zijn gemaakt van kunststof. Kunststof gaat lang mee, roest niet en is betaalbaar. Na verloop van tijd kan kunststof alleen wel lelijk worden of verkleuren. Gelukkig kun je de meeste soorten kunststof schilderen. Voor het verven van kunststof doorloop je dezelfde stappen als bij het verven van een houten ondergrond: ontvetten, schoonmaken, schuren, primer aanbrengen en aflakken. Volg dit GAMMA stappenplan en ga aan de slag met kunststof verven.

Tip!

Het is niet nodig om een speciale verf voor kunststof te gebruiken. Je kunt kunststof verven met houtlak.

stap 1

Soort kunststof bepalen

Wil je kunststof verven? Bepaal dan eerst met wat voor soort kunststof je te maken hebt. Voorwerpen van PP (polypropeen) of PE (polyetheen) – zoals tuinstoelen – kun je niet verven. Deze kunststofsoort voelt vettig aan, waardoor de verf niet goed hecht. Je kunt de verschillende soorten kunststof herkennen aan de recyclingcode (een driehoek van doorlopende pijlen met in het midden een cijfer). Kunststof voorwerpen van PP hebben code 05 PP en kunststof voorwerpen van PE vallen onder code 06 PS.

stap 2

Het kunststof voorbehandelen

Reinig en ontvet het oppervlak. Veeg het oppervlak vervolgens schoon met een droge doek. Na het ontvetten en schoonmaken moet je het oppervlak schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrelgrootte 150-180. Dit zorgt voor een goede hechting van de verf. Maak de ondergrond vervolgens stofvrij met een zachte borstel. Plak tot slot de delen af die je niet wilt verven.

stap 3

Grondverf voor kunststof aanbrengen

Breng voor je gaat verven eerst een geschikt primer of grondlak aan. Gebruik voor grote oppervlakken een verfroller en voor kleinere delen een kwast. Laat de grondverf vervolgens drogen. Op de verpakking vind je de maximale droogtijd. Is de grondverf droog? Schuur het geverfde kunststof oppervlak op met schuurpapier (korrelgrootte 240). Maak de ondergrond ook weer stofvrij.

stap 4

Kunststof aflakken

Nu kun je het kunststof oppervlak aflakken! Gebruik hiervoor een lakviltroller. Kies voor een kleinere kwast voor de hoekjes. Werk van boven naar onder en breng niet te veel lak aan in één keer. Breng een tweede laag aan als de eerste laag nog niet helemaal dekkend is.

stap 5

Afplaktape verwijderen

Klaar met kunststof verven? Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. Zo kan de verf op een goede manier drogen en beschadig je de verflaag niet.