stappenplan

Lekkende dakgoot repareren?

Heb jij thuis een lekkende dakgoot? In dit stappenplan leggen we je uit hoe je die gemakkelijk zelf kan repareren met dakgootreparatie.

Het schoonmaken
stap 1

Het schoonmaken

We beginnen met het schoonmaken van de dakgoot. Doe dit eerst met een gootschep voor bladeren of vuil en gebruik vervolgens een stoffer om de goot stofvrij te maken.

Zit er nou nog hardnekkig vuil als mos of alg? Giet dan wat warm water in de goot en schrob de aanslag weg met een schuurspons of borstel.

Schuren van de goot
stap 2

Schuren

Schuur waar het lekt, de lasnaad in de goot ruw op met een staalborstel. Ontvet deze plekken na het schuren met water en een scheutje ontvetter of ammoniak. Spoel het geheel nog even na, met een emmer schoon water, en je kan door naar de volgende stap!

Tip

Maak gebruik van schuurpapier met een korrel 150-180.

Schuurpapier 150-180
Verstevigingsband plakken
stap 3

Tape plakken om doorsijpeling te voorkomen

Leg nu een stukje afplaktape onder de zichtbare gaten en bepaal hoeveel je hiervan nodig hebt. Scheur dit stuk afplaktape vervolgens af en kleef het gat dicht om doorsijpelen te voorkomen.

stap 4

Grote of kleine schade

Afhankelijk van de hoeveelheid schade gebruik je gootreparatie of gootvernieuwer.

Bij kleine schade

Voor kleine schade als een scheurtje gebruik je tube gootreparatie. Voordat je de gootreparatie aanbrengt, check je eerst de aanbevolen droogtijd die op de verpakking staat vermeld. De reparatiepasta moet namelijk een bepaalde tijd drogen en mag dus niet nat worden door regen.

Geen regen op komst? Spuit de gootreparatie dan op de voorbereide ondergrond. En verdeel de pasta dan direct lichtjes met een kwast. Eén laag met een dikte van ongeveer 0,5 millimeter is voldoende.

Laat de pasta 24 uur drogen en je dakgoot is weer helemaal gefixt.

Bij grote schade

Heb je grotere scheuren in je dakgoot? Verstevig deze dan met een antischeur verstevigingsband. Dit plaats je tussen twee lagen groot reparatie.

Heb je nou grotere schade over je hele goot, gebruik dan gootvernieuwer in plaats van gootreparatie. Giet de gootvernieuwer uit op de voorbereide ondergrond. nadat je de zichtbare gaten dicht hebt gekleefd met een stuk textielband. Verdeel de coating direct lichtjes met een blokkwast. Ook hier is een laag van 0,5 millimeter voldoende.

Bij extreme schade die nog niet volledig gerepareerd is, kun je na 24 uur een tweede laag aanbrengen.

Dit stappenplan komt voor in