stappenplan

Hoe maak ik een tuinverlichtingsplan?

Een lichtplan maken voor buiten is belangrijk als je ook ’s avonds nog van je tuin wilt genieten. Met de juiste verlichting kun je eindeloos buiten zitten en tafelen, mooie planten in de spotlight zetten én je tuin optimaal vanuit de woonkamer beleven. Idealiter neem je bij de aanleg van een nieuwe tuin het lichtplan maken meteen mee, dit kan je een heleboel extra kosten schelen. In een bestaande tuin kan het voor het ingraven van de kabels namelijk zo zijn dat een gazon of terras op de schop moet. Een lichtplan maken voor je tuin is eenvoudig aan de hand van dit stappenplan.

Tip!

Nog laagdrempeliger van licht genieten, kan met onze draadloze solar buitenverlichting.

stap 1

Maak een tuinschets op schaal

Ga je een lichtplan maken voor je tuin, dan is het belangrijk om eerst alle onderdelen van je (nieuwe of bestaande) tuin helder in kaart te brengen. Teken de omtrek van je tuin op schaal uit op ruitjespapier en teken ook de terrassen, borders, gazon, paden, bomen en trappen op schaal in.

stap 2

Bedenk wat je wilt verlichten

Je tuin verlichten doe je met verschillende doeleinden, bijvoorbeeld omdat je langer buiten wilt eten of loungen. En voor je veiligheid, je wilt namelijk ook ’s avonds bij thuiskomst je achterdeur zonder vallen of struikelen kunnen bereiken én inbrekers op afstand houden.

Ga je een lichtplan maken, dan zijn paden en terrassen voor de hand liggend, maar belangrijk is ook dat je met verlichting meer plezier aan je tuin gaat beleven. De helft van het jaar kun je immers niet buiten zitten, terwijl je tijdens de donkere dagen nog wel wilt genieten van een mooi waterelement of de grillige takken van een boom. Bekijk de belangrijkste zichtlijnen vanuit huis en bepaal welke elementen wat extra aandacht verdienen.

stap 3

Maak een keuze: 12 Volt verlichting of netspanning?

Ga je zelf aan de slag met tuinverlichting aanleggen? Dan is 12 Volt verlichting een slimme keuze. Deze tuinverlichting op lage veiligheidsspanning is in tegenstelling tot netspanning (230 V) eenvoudig zelf aan te leggen en is veiliger voor kinderen en huisdieren. Verlichting op netspanning moet door een monteur gelegd worden en de kabels moeten minstens 60 cm diep ingegraven worden.

stap 4

Kies de juiste buitenlamp

Afhankelijk van het te verlichten element, kies je een armatuur dat hier het beste bij past. Zo kun je met een tuinsokkel je tuinplanten in de border mooi in de kijker zetten, maar ook routing geven aan een tuinpad. Een wandarmatuur zorgt voor functioneel licht langs de gevel of op een terras. Let, afhankelijk van het doel, op of de verlichting rondom of naar beneden schijnt.

Tip!

Lampen met bewegingsmelders zijn energiebesparend en vormen meteen een effectief wapen tegen inbrekers. Grondspots zijn heel geschikt om de grillige takkenstructuur van een mooie boom of de vijver uit te lichten.

stap 5

Lichtplan maken: geef de lichtpunten aan

Het uiteindelijke lichtplan maken doe je door de stroom- en lichtpunten in de plattegrond in te tekenen. Op deze manier kun jij of de monteur er straks meteen mee aan de slag. Als het goed is levert het lichtplan geen vragen meer op. Zorg dat je de verlichting nauwkeurig intekent en nummert. Aan de hand van een legenda kun je alle benodigde materialen terugvinden.

Koppel aan de legenda meteen een productlijst waarin alle materialen staan die aangeschaft moeten worden. Denk hierbij niet alleen aan de armaturen, maar ook aan verlengkabels, aansluitingen en transformators. Lees alles hierover bij verlichting aanleggen, zodat je niets vergeet.

Dit stappenplan komt voor in