inspiratie

Hoe bestrijd ik meeldauw?

Tijdig meeldauw bestrijden is nodig om je planten te beschermen en ze van deze schimmel af te helpen. Door meeldauw verkleurt het blad van je planten wit en er kan schimmelpluis op het blad ontstaan. Er zijn twee soorten meeldauw: echte meeldauw en valse meeldauw. We lichten beide soorten uit en geven tips over hoe je meeldauw kunt bestrijden en voorkomen.



Echte meeldauw bestrijden
Echte meeldauw herken je aan een witte schimmel, die zich vooral aan de bovenkant van het blad ontwikkelt. De schimmel is pluizig van structuur en verspreidt zich als een soort waas over de plant. Als de schimmel al verder ontwikkeld is, verandert de witte schimmel in donkere vlekken. Echte meeldauw wordt ook wel witziekte genoemd.



Welke planten zijn gevoelig voor echte meeldauw?
Veel sierplanten zijn gevoelig voor echte meeldauw. Onder andere rozen en kamperfoelie hebben er regelmatig mee te maken. De schimmel kan de planten remmen in de groei en ze uiteindelijk zelfs doen afsterven. Meeldauw bestrijden is dus een goed idee.



Valse meeldauw
Valse meeldauw is net als echte meeldauw een witte schimmel die zich op het blad bevindt. Maar in tegenstelling tot echte meeldauw ontwikkelt valse meeldauw zich vooral aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zijn er wel vaak gele vlekken te zien als er sprake is van valse meeldauw. Ook verminderde groei van de plant kan wijzen op een aantasting.



Valse meeldauw in de moestuin
Valse meeldauw kan zowel in de sier- als moestuin voorkomen. Maar sla-, komkommer- en tomatenplanten zijn het meest de dupe van deze schimmel. Wees bij deze planten dus extra alert op de schimmel.



Meeldauw bestrijden
Meeldauw bestrijden doe je door alle aangetaste delen weg te knippen en de plant vervolgens te behandelen met een middel tegen meeldauw, het liefst een op natuurlijke basis.



Meeldauw voorkomen
Meeldauw bestrijden is niet meer nodig wanneer je meeldauw helpt te voorkomen. Vier tips om echte en valse meeldauw uit je tuin te weren:

stap 1

Zorg voor de juiste plant- en zaaiafstand

Plant of zaai je planten op voldoende afstand van elkaar. Dit voorkomt dat de schimmel gemakkelijk overspringt naar de buurplant en het een broedplek van schimmels en plagen wordt tussen al het blad. Op het etiket van je plant- of zaaigoed staat aangegeven wat de juiste zaai- en plantafstand is; houd deze aan.

stap 2

Verzorg de plant goed

Hoe sterker de plant, hoe minder snel een schimmel je plant kan aantasten. Zorg daarom altijd voor de juiste omstandigheden en voorzie je planten op tijd van voedingsstoffen en geef ze op tijd water. Geef je planten eventueel een extra boost met een speciale meststof voor het versterken van het blad.

stap 3

Geef voldoende water

Echte meeldauw ontwikkelt zich vooral bij warm weer. Voldoende water geven is dan ook een heel belangrijke als het om meeldauw voorkomen gaat. Een mulchlaag van boomschors of cacaodoppen kan droogte voorkomen en helpen echte meeldauw van je planten weg te houden. Geef je planten altijd water bij de wortel. Nat blad werkt juist de schimmelziekte in de hand.

stap 4

Zorg dat de planten goed kunnen drogen

Valse meeldauw ontstaat juist in tijden van veel regen. Om deze schimmelziekte te voorkomen is het daarom belangrijk dat planten goed kunnen drogen. Kweek gevoelige soorten zoals sla, komkommer- en tomatenplanten eventueel in een (koude) kas om de kans op meeldauw tijdens een nat voorjaar of natte zomer zoveel mogelijk terug te dringen.

Meeldauw bestrijden: als niets helpt

Heb jij alles geprobeerd om meeldauw te bestrijden, maar merk je dat sommige planten er jaar na jaar niet tegenop gewassen zijn? Vervang deze planten dan door resistente soorten. Bezoek een kweker en laat je goed informeren over de soorten die minder gevoelig zijn voor meeldauw.

Deze inspiratie komt voor in