stappenplan

Hoe verwijder ik mos tussen tegels?

Door mos tussen de tegels te verwijderen, krijgt je terras en tuinpad weer een verzorgde aanblik. Bovendien gaat mosvorming vaak gepaard met groene aanslag, waardoor paden en terrassen erg glad kunnen worden. Wil je aan de slag met mos tussen de tegels verwijderen? Bekijk onze tips

stap 1

Mos tussen tegels verwijderen

Mos tussen tegels verwijderen doe je met behulp van een voegenkrabber en een onkruidbezem. Met de voegenkrabber maak je het mos los van de grond en met een onkruidbezem met stalen haren veeg je het eenvoudig weg. Op deze manier verwijder je direct ook het onkruid tussen je tegels.

stap 2

Aan de slag met een hogedrukspuit

Mos tussen tegels verwijderen, kun je ook doen met behulp van een hogedrukspuit. Gebruik in dat geval wel een vuilfrees. Deze vuilfrees maakt roterende bewegingen waardoor je mos en groene aanslag eenvoudig en snel van de straat verwijdert.

Let op!

Spuit niet zomaar met een hogedrukreiniger op tegels met een coating; door de enorme kracht van het water kun je de tegels beschadigen. Twijfel je of jouw bestrating er tegen kan? Test dan een klein stukje van de bestrating op een plek uit het zicht.

stap 3

Zorg voor meer licht

Mos ontstaat op schaduwrijke en vochtige plekken, bijvoorbeeld onder grote bomen of struiken. Snoei - indien mogelijk - de bomen of struiken wat terug, zodat er meer licht bij je terras of tuinpad kan. De drogere omgeving zorgt ervoor dat mossen en algen zich minder snel ontwikkelen.

stap 4

Mos tussen tegels voorkomen met een goede afwatering

Mos houdt naast schaduwrijke plekken ook van vochtige plekken. Voorkom met een goede afwatering dat er in je tuin plassen blijven staan. Let hierop bij het aanleggen van je terras, oprit of tuinpad. Wanneer je een goede afwatering hebt, loopt het water snel weg en is de kans op mossen en algen kleiner. Ook effectief: waterdoorlatende bestrating. Dit bevordert de afwatering op een snelle en effectieve manier.

stap 5

Verzakte tegels herstellen

Na verloop van tijd kunnen de tegels in een terras wat verzakken. Dit komt soms door boomwortels, maar ook door het inklinken van de grond. Deze verzakkingen in je terras, oprit of tuinpad kunnen ervoor zorgen dat er plassen op de tegels blijven staan. Al dit extra vocht helpt mos en algen in de hand. Het regelmatig ophogen van je bestrating is dus een goed idee om mos tussen tegels te voorkomen. Hoe gelijkmatiger de bestrating, hoe droger het oppervlak.

Tip!

Besteed veel zorg en aandacht aan het leggen van een goede fundering van je tuinpad, terras of oprit. Zo voorkom je dat de tegels snel verzakken.

stap 6

Mos tussen tegels verwijderen: schuren met zand

Mos tussen de tegels verwijderen, kan ook door de bestrating geregeld te vegen met zand. Hierdoor maak je het oppervlak goed droog en schuur je eventuele groene algen eraf. Let wel op dat je hiermee niet je tegels beschadigt, vooral tegels met een coating zijn hier gevoelig voor.

Dit stappenplan komt voor in