inspiratie

Mulchen

Het mulchen van je tuin met een laag organisch materiaal heeft vele voordelen. Zo onderdrukt een mulchlaag onkruidgroei, voorkomt het uitdroging en zorgt het op lange termijn voor bodemverbetering. Wil jij je tuin gaan mulchen, maar weet je niet hoe? In dit artikel geeft GAMMA tips.

Wat is mulchen?
Letterlijk betekent de Engelse term mulch bodembedekking. Door de bodem rond je tuinplanten te bedekken met een dikke laag organisch materiaal, verdampt er minder water en droogt de grond minder snel uit. Tegelijkertijd onderdrukt een mulchlaag de groei van eenjarige onkruiden.
Ook interessant: door te mulchen kun je hittestress bij planten verminderen. Waar de temperatuur bij onbedekte grond wel kan oplopen tot 50 °C, kun je met een 10 centimeter dikke mulchlaag de grondtemperatuur terugdringen naar 23 °C. Meer hierover lees je hier.

Mulchen tegen onkruid
Wil jij met mulchen onkruid tegengaan? Houtsnippers en cacaodoppen zijn hiervoor zeer geschikt. Ze zijn plantaardig, dekken de bodem mooi af en hebben een onopvallende bruine kleur. Omdat ze vrij grof en hard van structuur zijn – hoe groener de mulch, des te sneller hij verdwijnt – blijven boomschors en cacaodoppen relatief lang intact en is aanvullen pas na twee jaar weer nodig.

Breng een laag houtsnippers of cacaodoppen aan van 4 tot 10 centimeter dik.

Let wel op dat je boomschors toepast rond planten die van zure grond houden: het schors verlaagt de PH-waarde van de grond. Dit geldt ook voor versnipperde takken en afgevallen bladeren die als mulchlaag fungeren. Of de zuurgraad van de grond nog op peil is, kun je testen met een PH-meter.

Mulch als bodemverbeteraar
Mulchen is een verrijking voor de grond. Het organische materiaal wordt na verloop van tijd afgebroken door bodembeestjes en -schimmels, waardoor de bodemstructuur verbetert en voedingsstoffen vrijkomen. Ga je mulchen met zelfgemaakte compost? Dan zal de levensduur van de mulchlaag kort zijn, maar de bodem wordt wel snel luchtiger en voedzamer. Bladeren en gehakseld stro zijn ook goede bodemverbeteraars.

Tip!

Vers grasmaaisel kan over de borders verdeeld worden, mits het om een dun laagje van maximaal 5 centimeter dik gaat.

Wanneer mulchen?
Breng in het late voorjaar, rond eind mei, een mulchlaag aan tussen je planten. Zo kan de aarde eerst nog opwarmen in de lentezon voordat je de grond gaat beschermen tegen slagregen en extreme hitte. In de herfst mulchen is ook aan te bevelen om planten tegen de vorst te beschermen. Breng in dit geval een mulchlaag van stro of hooi tot wel 20 centimeter dik aan; deze winterbedekking haal je begin maart weer weg.

Gazon mulchen
Heb je een grasmaaier die kan mulchen? Vers grasmaaisel is erg stikstofrijk en daardoor slechts in beperkte mate geschikt voor borderplanten. Het gazon zelf daarentegen heeft wel baat bij die grote hoeveelheid stikstof.

Je kunt kiezen voor een grasmaaier met mulchfunctie die het fijngesnipperde gras direct weer over het gazon verspreidt. Dit is vooral interessant in de zomer. Wanneer het erg vochtig is, heb je namelijk de kans dat er een viltlaag ontstaat en die kan een verstikkende werking hebben. Het grasmaaisel moet ook erg fijn zijn, daarom moet je minstens twee keer per week maaien.

Tip!

Een robotmaaier met mulchfunctie kan je dit werk uit handen nemen.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (1)