inspiratie

Olijfboom snoeien

Een olijfboom snoeien is elk jaar nodig om de boom mooi vol te houden en zijn karakteristieke vorm te behouden. Snoei de olijf daarom in het voorjaar volgens onderstaande methode. Meer dan een takkenzaag en een snoeischaar heb je hier niet voor nodig.

Wanneer moet ik mijn olijfboom snoeien?
Een olijfboom snoeien doe je het best na de winter, als de meeste kans op vorst geweken is, rond maart-april. Het vroege voorjaar is het perfecte snoeimoment voor veel heesters, zo ook voor de sering en de vlinderstruik.
Weten wat je in het voorjaar nog meer kunt snoeien? Kijk in onze snoeikalender.

Waarom moet ik mijn olijfboom snoeien?
Er zijn drie redenen waarom je de olijfboom het best jaarlijks snoeit:

Snoeien doet groeien
Na de snoei loopt de boom snel uit en zie je al snel veel nieuwe scheuten met mooie grijsblauwe bladeren verschijnen. Wanneer je de boom niet snoeit, groeien de takken recht omhoog met blad aan de bovenkant en kaal aan de onderkant; dit wil je liever voorkomen.

Snoeien houdt de olijfboom in vorm
Door een olijfboom jaarlijks te snoeien, behoudt de boom zijn karakteristieke vorm die wat weg heeft van een knotwilg.

Snoeien voor productie
Van oorsprong wordt de boom gesnoeid om de productie van olijven te stimuleren. Dit werkt op dezelfde manier als bij andere vruchtbomen, de appelboom bijvoorbeeld. Lees hier meer over het snoeien van een appelboom.

Stap voor stap een olijfboom snoeien
1. Begin met het weghalen van alle naar binnen groeiende takken. Zoals bij veel vruchtbomen moet het hart van de boom open zijn, anders krijgen de binnenste takken geen licht en lucht en kunnen er sneller ziekten en plagen ontstaan. Daarnaast staat het de productie van olijven in de weg.
2. Snoei vervolgens alle zieke of kruisende takken weg.
3. Haal ook alle snelgroeiende verticale takken weg.
4. Laat horizontale gezonde takken zitten; dit geeft de boom de karakteristieke vorm.
5. Zijn er takken die doorbuigen aan het eind van de tak? Kort deze dan een stukje in.

Tip!

Haal niet meer dan een derde van de kroon weg. Bang zijn om te snoeien is niet nodig, een olijfboom loopt bijna altijd weer uit.

Mediterrane tuin
Wie regelmatig in het Middellandse Zeegebied op vakantie gaat of is geweest, kent de olijfboom vast van de vrolijke vakantiekiekjes. Maar ook in Nederlandse tuinen zien we de ijzersterke mediterrane boom steeds vaker. Wij snappen wel waarom; de boom zorgt voor jarenlang plezier en geeft een heerlijke mediterrane sfeer aan je tuin of terras. Vooral in de maanden mei en juni steelt de boom de show met zijn crèmekleurige bloemen.

Olijven oogsten?
Van oorsprong is de olijfboom een echte productieboom, die gekweekt wordt voor olijven en de daaruit voortkomende olijfolie. Helaas zijn onze zomers vaak te kort en te mild om vruchten aan je olijfboom te krijgen.

Olijfboom in pot snoeien
Omdat olijfbomen over het algemeen niet bestand zijn tegen onze natte winters, is het beter om de olijfboom in een pot te zetten. Wordt er vorst voorspeld, verhuis deze dan naar binnen, naar een koele, vorstvrije plek. Zodra je de olijfboom in het voorjaar weer buiten zet, is het direct tijd om hem te snoeien.

Deze inspiratie komt voor in