Tuinklussen april

April is dé maand waarin het gazon wat extra aandacht verdient: zo gaan we aan de slag met verticuteren, grasmaaien, bemesten en kale plekken bijzaaien. Natuurlijk maken we deze maand ook het terras weer klaar voor gebruik. In de tuin worden de vlinderstruik en de lavendel gesnoeid én de zomerbollen kunnen de grond in

Gazon
- Dit is het moment om je gazon te verticuteren, zodat de viltlaag en mos verwijderd worden en het gras weer lucht krijgt. In onze winkels kun je een verticuteermachine huren.
- Vanaf half april kunnen kale plekken ingezaaid worden met herstelgazonzaad.
- Al begonnen met je gazon bemesten? Deze maand begint het gras echt hongerig te worden.
- Grasmaaien doe je nu twee keer per drie weken. De maaier kan weer op de normale maaihoogte afgesteld worden, tussen de 3 en 4 cm.
- Je kunt nu kale plekken bijzaaien of een compleet nieuw gazon inzaaien met graszaad.
- Je kunt nu ook graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen.

Tuinklussen
- Heeft jouw tuin geen buitenkraan? Sluit er dan nu een aan, zodat je in de zomer geen gedoe hebt met het uitrollen van de slang in huis. Bekijk het stappenplan voor een buitenkraan aansluiten.
- Is je vlonder aan een onderhoudsbeurt toe? Zet hem in de olie of in de beits. Kijk bij vlonder onderhouden.
- Geef na het verticuteren je verticuteermachine wat extra aandacht. Kijk bij verticuteermachine onderhouden.
- De winter heeft zijn sporen achtergelaten op terrassen en paden. Verwijder groene aanslag door aan de slag te gaan met je tuintegels schoonmaken. Verwijder ook het onkruid tussen tegels. Is er een klinker stuk? Volg het stappenplan klinker vervangen en je terras is weer klaar voor gebruik.

Planten verzorgen
- Verdeel een dikke laag (2 tot 5 cm) compost over je (moes)tuin. Je verbetert hiermee de bodemstructuur en verrijkt de grond langzaam met voedingsstoffen. Bij composteren lees je hoe je zelf compost maakt.
- Ook al heb je compost gestrooid, knol-, vrucht- en koolgewassen zijn hongerig. Je kunt ze een specifieke mestsoort geven (zoals tomatenmest) of een algemene moestuinmest die je doseert naar het soort gewas. Lees meer hierover bij moestuin bemesten.

Snoeien
- Knip de vlinderstruik terug tot op 25 cm boven de grond. Kijk bij vlinderstruik snoeien.
- Snoei de olijfboom in vorm. Kijk bij olijfboom snoeien.
- Lavendel: snoei zo diep mogelijk, maar nooit tot in het oude hout; zorg dat er grijsgroene scheuten zichtbaar blijven. Kijk bij lavendel snoeien.

Zaaien & planten
- Vanaf eind april kun je zomerbollen zoals dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s planten. Ze bloeien in de warmste maanden van het jaar en het zijn prima plukbloemen. Bekijk het stappenplan voor bloembollen planten.