Tuinklussen December

In december, de feestdagenmaand, zijn we eigenlijk met ons hoofd maar nauwelijks in de tuin bezig. Toch kan het fijn zijn om op een milde dag aan de slag te gaan met het onderhoud van de grasmaaier en het slijpen van het handgereedschap. Gebruik die snoeischaar eerst nog even voor het snoeien van de kiwi, braam, framboos en druif: dat mag namelijk nog tot 21 december

Gazon
- Vriest het of ligt er sneeuw? Voorkom lelijke plekken door zo min mogelijk over het gazon te lopen.

Onderhoudsklussen in de tuin
- Vorstvrije dag? Ga aan de slag met je dakgoot schoonmaken, zo voorkom je lekkage en overstroming.
- Het grasmaaiseizoen zit erop. Geef je elektrische grasmaaier een grote onderhoudsbeurt. Heb je een benzinemaaier? Zorg dan dat de benzinetank voor de winterperiode leeg is. De messen van een grasmaaier kun je slijpen met een haakse slijper of multitool. Kijk bij grasmaaier onderhouden.
- Maak handgereedschap, zoals snoeischaren en spades schoon en slijp ze weer scherp; zo liggen ze alvast klaar voor een nieuw tuinseizoen. Kijk bij handgereedschap slijpen.

Planten verzorgen
- Ligt er een dik pak sneeuw op de hagen, bamboe of wintergroene struiken? Veeg dit weg om te voorkomen dat de planten bezwijken of gaan doorhangen onder het gewicht.

Snoeien
- Snoei de kiwi en druif vóór 21 december (de kortste dag) om doodbloeden te voorkomen. Ook de braam en framboos kun je nu snoeien, maar dat kan ook later in de winter. Let op: snoei alleen als het niet vriest!

Zaaien en planten
- Nog tot half december kun je lentebollen planten, zoals sneeuwklokjes, narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen, winterakonieten, sieruien en blauwe druifjes. Bekijk het stappenplan voor bloembollen planten.
- Een vorstvrije dag in de winter is het moment om een beukenhaag of een andere haag met kale wortels te planten. Ook rozen met kale wortels kunnen dan de grond in.