Tuinklussen februari

Welke tuinklussen doen we in februari? Hoewel alles in de tuin nog in rust is, kijken we reikhalzend uit naar het komende voorjaar. Dit is dé maand om je handgereedschap weer op scherp te zetten, na te denken over buitenverlichting en nog wat laatste snoeiklussen uit te voeren.

Gazon
- Vriest het of ligt er sneeuw? Voorkom lelijke plekken door zo min mogelijk over het gazon te lopen.
- Kalk strooien mag ook deze maand nog, als je dat in januari niet gedaan hebt.

Tuinklussen
- Vorstvrije dag? Ga aan de slag met je dakgoot schoonmaken, zo voorkom je lekkage en overstroming.
- Maak handgereedschap zoals snoeischaren en spades schoon en slijp ze weer scherp, zo liggen ze alvast klaar voor een nieuw tuinseizoen. Kijk bij handgereedschap slijpen.
- Ga aan de slag met een lichtplan maken voor je tuin, zo beleef je straks ook in de avonden plezier van je tuin. Je kunt meteen door met tuinverlichting aanleggen.

Planten verzorgen
- Ligt er een dik pak sneeuw op de hagen, bamboe of wintergroene struiken? Veeg dit weg om te voorkomen dat de planten bezwijken of gaan doorhangen onder het gewicht.

Snoeien
Let op: snoei alleen als het niet vriest!
- Snoei bij fruitbomen, zoals appels en peren (de kers en pruim snoei je in de zomer) de kroon mooi open, zodat er veel licht bij de vruchten kan. Kijk bij appelboom snoeien.
- Blauweregen (Wisteria): snoei de zijtakken terug tot op een lengte van 10 centimeter.
- Vaste planten: knip de afgestorven stengels af, zo creëer je licht en ruimte voor nieuwe scheuten. Kijk bij vaste planten snoeien.

Zaaien & planten
- Zaai deze maand alvast exotische groenten zoals tomaten, paprika’s, pepers en aubergines voor in een zaaibak op de vensterbank. Vanaf mei , als er geen kans meer is op vorst, kunnen de al flinke plantjes naar buiten, de vollegrond in.
- Een vorstvrije dag in de winter is het moment om een beukenhaag of andere haagplanten met kale wortels te planten. Ook rozen met kale wortels kunnen nu de grond in.