Tuinklussen januari

Januari = rustmaand. Niet alleen voor jezelf, maar ook als het om de tuin gaat. Toch zijn er deze maand tuinklussen die perfect uit te voeren zijn in hartje winter, zoals het snoeien van fruitbomen, een beukenhaag planten en zelfs al wat voorzaaien in huis.

Gazon
- Hét moment voor de jaarlijkse kalkgift. Je kunt de kalkkorrels gewoon over de sneeuw heen strooien, de kalk trekt dan met het smeltwater de grond in.
- Vriest het of ligt er sneeuw? Voorkom lelijke plekken door zo min mogelijk over het gazon te lopen.

Tuinklussen
- Vorstvrije dag? Ga aan de slag met je dakgoot schoonmaken, zo voorkom je lekkage en overstroming.
- Maak handgereedschap zoals snoeischaren en spades schoon en slijp ze weer scherp, zo liggen ze alvast klaar voor een nieuw tuinseizoen. Kijk bij handgereedschap slijpen.

Planten verzorgen
- Ligt er een dik pak sneeuw op de hagen, bamboe of wintergroene struiken? Veeg dit weg om te voorkomen dat de planten bezwijken of gaan doorhangen onder het gewicht.

Snoeien
Let op: snoei alleen als het niet vriest!
- Snoei bij fruitbomen zoals appels en peren (niet de kers en pruim!) de kroon mooi open, zodat er veel licht bij de vruchten kan. Kijk bij appelboom snoeien.
- Blauweregen (Wisteria): snoei de zijtakken terug tot op een lengte van 10 centimeter.

Zaaien & planten
- Vanaf eind deze maand kun je binnen op de vensterbank alvast tomaten voorzaaien. Zodra het niet meer vriest vanaf half mei kunnen de al flinke plantjes naar buiten, de vollegrond in.
- Een vorstvrije dag in de winter is het moment om een beukenhaag of een andere haag met kale wortels te planten. Ook rozen met kale wortels kunnen dan de grond in.