Tuinklussen juli

De temperaturen lopen op en de regenbuien worden schaarser: de tuinklussen voor de maand juli staan dan ook in het teken van sproeien en gieten. Onderhoud je je gazon goed, dan groeit het gras als kool en mag je tenminste wekelijks het gras blijven maaien. Dit vergt natuurlijk wel wat van je grasmat: het is dan ook hét moment voor een tweede bemesting.

Gazon
- Het gras groeit snel, blijf het minimaal één keer per week grasmaaien. Maai je frequenter? Dan mag het korte maaisel blijven liggen.
- Strooi voor de tweede keer organische mestkorrels óf geef de maandelijkse dosering kunstmest.
- Je kunt deze maand graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen. Vermijd periodes van extreme hitte.
- Een gazon kun je alvast ‘vooruit sproeien’, dus vooraf een paar dagen extra sproeien. Zo kun je tijdens een hittegolf best een paar dagen van huis. Kijk voor meer tips bij gazon sproeien.

Tuinklussen
- Buitentemperaturen tussen de 18 en 24 °C zijn ideaal om je schutting te beitsen; overdag is het wellicht te heet, maar de avonden zijn koeler en duren lang!
- Is je vlonder aan een onderhoudsbeurt toe? Zet hem in de olie of in de beits. Kijk bij vlonder onderhouden.

Planten verzorgen
- Geef terras- en balkonplanten (zomerbloeiers) wekelijks vloeibare mest die je oplost in het gietwater. Met een langwerkende voedingskegel in de potten hoeft dit niet en heb je hier het hele groeiseizoen geen omkijken meer naar.
- Regent het nauwelijks? Sproei liever één à twee keer per week langdurig dan elke dag even. Bij extreme droogte wordt het een kunst zo efficiënt mogelijk te sproeien. Dat wil zeggen: om de dag zo’n twintig tot dertig minuten, in de ochtend of in de avond. Nog makkelijker: met een besproeiingscomputer stuur je de bewatering op afstand aan. Kijk voor meer tips bij duurzaam sproeien.
- Zorg dat zomerbloeiers in potten niet verdrogen en geef ze elke dag water, óf pas wat slimme trucs toe; kijk bij potplanten water geven.
- Verwijder bij zomerbloeiers regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een rijke bloei.

Snoeien
- Toom blauweregen (Wisteria) in door de zijscheuten terug te knippen.
- Knip bij rozen regelmatig de uitgebloeide bloemen terug om herbloei te stimuleren.
- Knip vroegbloeiende vaste planten als vrouwenmantel (Alchemilla), klokjesbloem (Campanula) en ridderspoor (Delphinium) terug voor een tweede bloei. Kijk bij vaste planten snoeien.

Zaaien & planten
- Vervang eenjarige zomerbloeiers in potten die verdroogd zijn door nieuwe; ze bloeien nog tot aan de eerste vorst in november.