Tuinklussen juni

De temperaturen in juni zijn aangenaam genoeg om buiten met wat tuinklussen bezig te zijn. Zet je vlonderterras of schutting in de beits, bemest je tuinplanten voor de tweede keer en zet de snoeischaar in de vaste planten. Houd bij droogte ook goed in de gaten of je gazon en planten een sproeibeurt nodig hebben.

Gazon
- Blijf minimaal wekelijks het grasmaaien. Voor een siergazon is eens in de vijf dagen nog beter. Vergeet ook het knippen van de graskantjes niet.
- Bemest je je gazon met kunstmest? Dan mag je dit maandelijks herhalen.
- Je kunt deze maand graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen.
- Een gazon kun je alvast ‘vooruit sproeien’, dus vooraf een paar dagen extra sproeien. Zo kun je tijdens een hittegolf best een paar dagen van huis. Kijk voor meer tips bij gazon sproeien.

Tuinklussen
- Buitentemperaturen tussen de 18 en 24 °C zijn ideaal om je schutting te beitsen; een kleine klus met groots resultaat: het kan de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen.
- Is je vlonder aan een onderhoudsbeurt toe? Zet hem in de olie of in de beits. Kijk bij vlonder onderhouden.

Planten verzorgen
- Borderplanten en hagen mag je deze maand hun tweede bemesting geven. Meer hierover lees je bij siertuin bemesten.
- Geef terras- en balkonplanten wekelijks vloeibare mest die je oplost in het gietwater. Met een langwerkende voedingskegel in de potten hoeft dit niet en heb je hier het hele groeiseizoen geen omkijken meer naar.
- Regent het nauwelijks? Sproei liever één à twee keer per week langdurig dan elke dag even. Bij extreme droogte wordt het een kunst zo efficiënt mogelijk te sproeien. Dat wil zeggen: om de dag zo’n twintig tot dertig minuten, in de ochtend of in de avond. Nog makkelijker: met een besproeiingscomputer stuur je de bewatering op afstand aan. Kijk voor meer tips bij duurzaam sproeien.
- Zorg dat zomerbloeiers in potten niet verdrogen en geef ze elke dag water, óf pas wat slimme trucs toe; kijk bij potplanten water geven.

Snoeien
- Sering: knip de uitgebloeide bloemen weg. Kijk bij sering snoeien.
- Geef de hagen (behalve de taxus) hun eerste snoeibeurt. Kijk bij buxus snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/buxus-snoeien], beukenhaag snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/beukenhaag-snoeien] en heg snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/tips-heg-snoeien]
- Knip bij rozen regelmatig de uitgebloeide bloemen terug om herbloei te stimuleren.
- Wil je zomerbloeiende vaste planten compact houden en langer laten bloeien? Snoei ze dan voor
- een derde tot de helft terug. Kijk bij vaste planten snoeien.

Zaaien & planten
- Plant eenjarige zomerbloeiers in potten en hanging baskets. Deze leven maar één zomer lang, maar bloeien wel aan een stuk door tot het gaat vriezen.