Tuinklussen maart

Maart roert zijn staart, en daarom is het weer de beste graadmeter voor de tuinklussen die je kunt uitvoeren. Zo kun je op een vorstvrije dag prima wat snoeiklussen doen. Sommige planten vragen nu al om hun eerste bemesting en ook het gras begint langzaam weer te groeien. Maak je tuin en terras startklaar voor een nieuw seizoen!

Gazon
- Bij een bodemtemperatuur vanaf 6 °C begint het gras weer te groeien. Komen de sprieten boven de 8 cm? Dan mag je met maaien beginnen. Stel de grasmaaier wat hoger af: op 5 à 6 cm. Kijk bij grasmaaien voor het stappenplan.
- Na de eerste maaibeurt mag je het gazon bemesten. Maak een keuze uit organische mest of kunstmest.

Planten verzorgen
- Verdeel een dikke laag (2 tot 5 cm) compost over je (moes)tuin. Je verbetert hiermee de bodemstructuur en verrijkt de grond langzaam met voedingsstoffen. Bij composteren lees je hoe je zelf compost maakt.
- Borderplanten en hagen hebben nieuwe energie nodig om te gaan groeien en bloeien. Geef ze nu hun eerste bemesting. Meer hierover lees je bij siertuin bemesten.
- Terras- en balkonplanten zijn hongerlappen. Met een langwerkende voedingskegel in de potten heb je er het hele groeiseizoen geen omkijken meer naar.
- Heb je in de herfst een mulchlaag van stro of hooi aangebracht tussen je planten? Haal deze nu weer weg, zodat de aarde op kan warmen in de lentezon. Meer hierover lees je bij mulchen.

Tuinklussen
- Heeft jouw tuin geen buitenkraan? Sluit er nu een aan zodat je in de zomer geen gedoe hebt met het uitrollen van de slang in huis. Bekijk het stappenplan voor een buitenkraan aansluiten.
- Ga aan de slag met een lichtplan maken voor je tuin, zo beleef je straks ook in de avonden plezier van je tuin. Je kunt meteen door met tuinverlichting aanleggen.
- De winter heeft zijn sporen achtergelaten op terrassen en paden. Verwijder groene aanslag door aan de slag te gaan met je tuintegels schoonmaken. Verwijder ook het onkruid tussen tegels. Is er een klinker stuk? Volg het stappenplan klinker vervangen en je terras is weer klaar voor gebruik.

Snoeien
Let op: snoei alleen als het niet vriest!
- Na half maart kun je de olijfboom in vorm snoeien. Kijk bij olijfboom snoeien.
- Vaste planten: knip begin deze maand de afgestorven stengels af, als je dat nog niet gedaan had. Zo creëer je licht en ruimte voor nieuwe scheuten. Kijk bij vaste planten snoeien.
- Blauweregen (Wisteria): snoei de zijtakken terug tot op een lengte van 10 cm.
- Snoei bij rozen de oude en zwakke takken weg en snoei de struik zo nodig in vorm. De dikke vitale scheuten laat je intact. Meer hierover lees je bij rozen snoeien.
- Houd de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) in vorm door jaarlijks een derde van de takken laag bij de grond weg te snoeien. Knip ook de uitgebloeide bloemen af. Snoei bloeiers op jonge twijgen zoals hortensia ‘Annabelle’ terug tot op 25 cm boven de grond. Kijk bij hortensia snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/hortensia-snoeien]
- Vlinderstruik (Buddleja davidii): knip de takken terug tot op 25 cm boven de grond. Kijk bij vlinderstruik snoeien.
- Snoei de bolcatalpa door alle takken weg te knippen. Dit kun je elk jaar of om het jaar doen. Kijk bij catalpa snoeien.

Zaaien & planten
- Een vorstvrije dag in de winter is het moment om een beukenhaag of andere haagplanten met kale wortels te planten. Ook rozen met kale wortels kunnen nu de grond in.