Tuinklussen mei

Vanaf half mei is de kans op nachtvorst geweken en kun je aan de slag met allerlei tuinklussen, zoals voorgezaaide planten in de vollegrond zetten en eenjarige zomerbloeiers in bloembakken planten, maar ook de schutting beitsen. De planten groeien nu als kool; na half mei mag je je hagen voor het eerst snoeien. Dat ruimt op!

Gazon
- Grasmaaien doe je nu minimaal één keer per week. Vergeet ook het knippen van de graskantjes niet.
- Bemest je je gazon met kunstmest? Dan mag je dit maandelijks herhalen.
- Tot het eind van deze maand kun je kale plekken inzaaien met herstelgazonzaad.
- Je kunt nu kale plekken bijzaaien of een compleet nieuw gazon inzaaien met graszaad.
- Je kunt deze maand graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen.

Tuinklussen
- Heeft jouw tuin geen buitenkraan? Sluit er nu een aan zodat je deze zomer geen gedoe hebt met het uitrollen van de slang in huis. Bekijk het stappenplan voor een buitenkraan aansluiten.
- Buitentemperaturen tussen de 18 en 24 °C zijn ideaal om je schutting te beitsen; een kleine klus met groots resultaat: het kan de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen.
- Is je vlonder aan een onderhoudsbeurt toe? Zet hem in de olie of in de beits. Kijk bij vlonder onderhouden.
- Ga aan de slag met een lichtplan maken voor je tuin, zo beleef je straks ook in de avonden plezier van je tuin. Je kunt meteen door met tuinverlichting aanleggen.

Planten verzorgen
- Heb je vorige maand je moestuin nog niet bemest? Knol-, vrucht- en koolgewassen zijn hongerig. Je kunt ze een specifieke mestsoort geven (zoals tomatenmest) of een algemene moestuinmest die je doseert naar het soort gewas. Lees meer hierover bij moestuin bemesten.
- Regent het nauwelijks? Sproei liever één à twee keer per week langdurig dan elke dag even. Kijk bij duurzaam sproeien voor meer tips.
- Breng eind mei een mulchlaag aan tussen je planten. Deze organische laag van bijvoorbeeld boomschors of cacaodoppen beschermt je planten tegen extreme hitte en houdt het onkruid tegen. Meer hierover lees je bij mulchen.

Snoeien
- Geef na half mei de hagen (behalve de taxus) hun eerste snoeibeurt. Kijk bij buxus snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/buxus-snoeien], beukenhaag snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/beukenhaag-snoeien] en heg snoeien [https://www.gamma.nl/klusadvies/a/tips-heg-snoeien]

Zaaien & planten
- Na half mei mogen zaailingen en vorstgevoelige planten naar buiten, de vollegrond in.
- Plant eenjarige zomerbloeiers in potten en hanging baskets. Deze leven maar één zomer lang, maar bloeien wel aan een stuk tot het gaat vriezen.
- Plant zomerbollen in je tuin zoals dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s. Ze bloeien in de warmste maanden van het jaar en zijn prima plukbloemen. Bekijk het stappenplan voor bloembollen planten.