Tuinklussen november

Veel vaste planten storten in november in, maar afknippen is niet nodig. Laat de tuin zoveel mogelijk zijn gang gaan en wacht met het afknippen van het bruine loof tot in het vroege voorjaar. Wel kun je deze maand de laatste maaibeurt van het gazon uitvoeren, nog enkele struiken snoeien, de dakgoot schoonmaken en bloembollen planten.

Gazon
- Bij zacht weer kan het gras aan het begin van de maand soms nog wat groeien. Maai het zo nodig, maar stel de maaier af op 5 centimeter.
- Is je gazon vrij van maairesten? Strooi het af met een laagje gazongrond/Cocopeat. Dit turfvrije mengsel zorgt ervoor dat mos zich niet goed kan hechten.
- Blijf bladeren wegharken, zodat het gras niet verstikt.
- Door de graskanten netjes af te steken, gaat het gazon strak de winter in.

Onderhoudsklussen in de tuin
- Is de buitenkraan nog niet afgesloten? Doe het snel om schade aan de leiding te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je bij buitenkraan afsluiten.
- Vorstvrije dag? Ga aan de slag met je dakgoot schoonmaken, zo voorkom je lekkage en overstroming.
- Het grasmaaiseizoen zit erop. Geef je elektrische grasmaaier een grote onderhoudsbeurt. Heb je een benzinemaaier? Zorg dan dat de benzinetank voor de winterperiode leeg is. De messen van een grasmaaier kun je slijpen met een haakse slijper of multitool. Kijk bij grasmaaier onderhouden.
- Maak handgereedschap zoals snoeischaren en spades schoon en slijp ze weer scherp, zo liggen ze alvast klaar voor een nieuw tuinseizoen. Kijk bij handgereedschap slijpen.

Zaaien & planten
- Tijd om lentebollen zoals sneeuwklokjes, narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen, winterakonieten, sieruien en blauwe druifjes te planten. Bekijk het stappenplan voor bloembollen planten.

Snoeien
- Snoei de kiwi, braam, framboos en druif.