Tuinklussen oktober

In oktober is de herfst begonnen en dat merk je aan de tuinklussen: het ruimen van de bladeren is de voornaamste taak deze maand. Laat de bladeren liggen in de border, maar veeg gazon, paden en terrassen schoon. Sluit de buitenkraan af, leg tuinverlichting aan en… plant alvast bloembollen voor een verrassing in de lente.

Gazon
- Zolang het gras blijft groeien, mag je blijven grasmaaien. Stel de maaier aan het eind van de maand af op 5 à 6 centimeter.
- Een dik pak bladeren op het gras werkt verstikkend en kun je beter wegharken - naar de border bijvoorbeeld. Een bladerdeken tussen de planten werkt als natuurlijke bodemverbeteraar en biedt een overwinterplek voor allerlei nuttige beestjes. Meer hierover lees je bij mulchen.
- Heb je vorige maand al een speciale herfstmest toegediend? Zo niet, dan kan het deze maand nog.
- Je kunt deze maand nog graszoden leggen als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen.

Planten verzorgen
- Breng tussen je planten een mulchlaag aan van stro of hooi tot wel 20 centimeter dik; deze winterbedekking haal je begin maart weer weg. Meer hierover lees je bij mulchen.
- Breng mediterrane tuinplanten zoals de olijf en de citroen naar hun winteropslag, waar ze vorstvrij kunnen overwinteren.

Tuinklussen
- Wacht niet tot de eerste nachtvorst, maar sluit de buitenkraan nu af om schade aan de leiding te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je bij buitenkraan afsluiten.
- Ga aan de slag met een lichtplan maken voor je tuin, zo beleef je in de wintermaanden van binnenuit nog plezier aan je tuin. Je kunt meteen door met tuinverlichting aanleggen.
- Hark paden en terrassen schoon, zodat niemand uitglijdt over de natte bladeren. Het afgevallen loof kun je tussen de borderplanten aanbrengen als mulchlaag. Meer hierover lees je bij mulchen.

Snoeien
- Snoei struikrozen terug tot op kniehoogte. Stamrozen kun je terugknippen tot 10 centimeter boven de stam.
- Knip na de oogst de vruchtdragende takken van de braam en framboos weg.

Zaaien & planten
- Tijd om lentebollen zoals sneeuwklokjes, narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen, winterakonieten, sieruien en blauwe druifjes te planten. Bekijk het stappenplan voor bloembollen planten.