stappenplan

Onkruid herkennen

Onkruid herkennen is belangrijk, zodat je zeker weet dat je de juiste planten weghaalt en je het op een goede en effectieve manier verwijdert. Wij lichten de meest voorkomende soorten onkruid uit.

Onkruid herkennen: ontdek hoe het met jouw tuin gaat
Ieder onkruid heeft een voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Onkruid is daardoor goed te gebruiken als indicator van je tuingrond. Ben jij benieuwd hoe het gesteld is met jouw tuingrond? Probeer het onkruid dan te herkennen aan de hand van onderstaande omschrijvingen. Op die manier kom je er meteen achter welke planten het juist goed of juist niet goed doen in jouw tuin.

Onkruid voorkomen en bestrijden
Onkruid groeit vaak razendsnel op de meest moeilijke plekken en belemmert de groei van jouw tuinplanten. Ook zie je onkruid vaak snel opduiken op kale plekken; hier is immers ruimte om te ontkiemen. In een (moes)tuin met zaailingen concurreert het onkruid ook vaak met jouw planten. Wanneer je het onkruid in het voorjaar gelijk weghaalt, is de kans het grootst dat je het onkruid onder de duim houdt.

Tip!

Kale grond afdekken met zeil is een goede manier om onkruid te voorkomen. Wil jij onkruid verwijderen?

We verdelen het onkruid in drie categorieën: wortelonkruid, woekeronkruid en eenjarig onkruid.

stap 1

Wortelonkruid herkennen

Wortelonkruid hebben erg sterke wortels. Bij dit type onkruid is het heel belangrijk om de wortel in zijn geheel te verwijderen. Blijft er een stukje wortel in de grond achter, dan is de kans groot dat het onkruid snel weer uitloopt. Bekende wortelonkruiden zijn:

  • Heermoes: Dit kruid herken je aan dunne, groene vertakte stengels en komt op iedere grond voor. Het kruid verspreidt zich snel middels sterke wortels en kan daardoor een plaag in de tuin vormen.
  • Akkerdistel: Akkerdistel herken je aan stekelig blad en een stekelige stengel. De plant bloeit met paarse bloemen en komt op iedere grond voor. De plant verspreidt zich door wortelstokken.
  • Grote brandnetel: Grote brandnetel kan wel tot 2,5 m hoog worden. Je herkent de planten aan het blad met brandharen. Grote brandnetel komt voor op stikstofrijke grond. De plant verspreidt zich door lange wortelstokken.
  • Paardenbloem: De brede rozetten van het lichtgroene blad van paardenbloemen zijn bij de meeste mensen wel bekend. De planten bloeien met gele bloemen en vormen na de bloei een pluizenbol vol zaden waarmee ze zich gemakkelijk uitzaaien. Paardenbloemen komen vooral voor op vochtige, natte graslanden. Ook op het gazon is het een veelvoorkomend onkruid. Paardenbloemen hebben een diepe penwortel die je best met een onkruidsteker verwijdert.
  • Zevenblad: Zevenblad bestaat uit 7-delig groen blad en verspreidt zich via wortelstokken. Door zijn snelle verspreiding wordt het onkruid ook wel tuinmansverdriet genoemd. Zevenblad groeit vaak op vochtige, bemeste grond op schaduwrijke plekken, onder hagen en bomen bijvoorbeeld. Bij een grote plaag kun je het best de grond afdekken met een groot zeil zodat de planten geen licht meer krijgen en afsterven.
  • Haagwinde: Haagwinde is een snelgroeiende klimplant die via andere planten of een afrastering omhoog klimt. Je herkent haagwinde aan de lichtgroene stengels en lichtgroen blad, de plant bloeit met witte bloemen. Vanwege de vorm van de bloem wordt de plant ook wel pispotje genoemd. De plant vermeerdert zich door wortelstokken.
stap 2

Woekeronkruid herkennen

Woekeronkruid is onkruid dat zich enorm snel verspreidt en - als je er niets aan doet - je hele tuin kan overwoekeren. Wanneer je dit onkruid in je tuin tegenkomt, kun je dit het beste dus maar zo snel mogelijk verwijderen, maar altijd voordat het gaat bloeien.

  • Weegbree: weegbree herken je aan een rozet van ovaalvormig blad dicht bij de grond. Het blad heeft zeven evenwijdige bladnerven. De plant bloeit vanaf de lente tot de herfst. De bloeistengels lijken op korenaren. Weegbree verspreidt zich doordat eroverheen gelopen wordt.
  • Klaver: klaver heb je in verschillende soorten, maar over het algemeen herken je de plant aan zijn driedelige blad. Vooral op gazons is het vaak een ongewenste plant. Klaver houdt niet van kalkrijke grond, dus een beetje kalk over je gazon strooien kan al wonderen doen.
  • Kleefkruid: zoals de naam al doet vermoeden, kleeft dit kruid. Dit komt door kleine onzichtbare haakjes op het blad, de stengels en de bloemen. Hiermee blijft de plant vaak aan kleding of dieren hangen, op deze manier verspreidt het rijpe zaad zich eenvoudig. De plant groeit liggend of klimmend, tot wel 1,5 m.
  • Zuring: zuring herken je aan de rode bloeiaren. Wanneer de plant de ruimte heeft, zal hij enorm woekeren. Zuring komt vaak voor op zure grond, ook hier helpt het dus om kalk toe te voegen aan je tuingrond.
stap 3

Eenjarig onkruid herkennen

Eenjarig onkruid is zaadonkruid dat zich gemakkelijk uitzaait. Eenjarig onkruid verwijder je het best met de hand, met een handschoffel of met een schoffel.

  • Kleine brandnetel: dit onkruid herkennen is voor veel mensen niet moeilijk vanwege de brandharen over de gehele plant. De kleine brandnetel is eenjarig en wordt zo’n 50 cm hoog. Het onkruid komt vaak op bemeste, stikstofrijke grond voor.
  • Vogelmuur: vogelmuur herken je aan de witte stervormige bloempjes en de ronde stengels. Vogelmuur groeit graag op vruchtbare grond.
  • Gewone melkdistel: vanwege zijn hoogte is dit een opvallend eenjarig onkruid. De gewone melkdistel kan tot 1,5 m hoog worden en het komt vaak voor in de moestuin. De bloemen lijken op paardenbloemen, maar zijn wat kleiner. Het blad is dofgroen van kleur. Vanwege het witte sap, wordt de plant melkdistel genoemd. De plant wijst op een hoog stikstofgehalte.
  • Herderstasje: herderstasje herken je aan de smalle stengels met weinig blad, kleine witte bloempjes en driehoekige zaden (lijken op de herderstas die herders vroeger vaak gebruikten). Dit onkruid zie je regelmatig tussen tegels opduiken. Lees hier meer over bij onkruid tussen tegels verwijderen.
Dit stappenplan komt voor in