stappenplan

Hoe vervang ik een perlator?

Het mondstuk van een kraan wordt een perlator, straalregelaar of doorstroombegrenzer genoemd. Door deze te vervangen voor een waterbesparende straalregelaar kan heel gemakkelijk, snel en goedkoop water worden bespaard. De perlator mengt het water met lucht, waardoor er een volle straal ontstaat met minder water. Het comfort blijft dus absoluut behouden. Indien je kraan aan vervanging toe is, kan je natuurlijk ook een nieuwe kraan installeren die al voorzien is van een waterbesparende perlator. Een normale kraan laat 12-16 liter per minuut door, terwijl dit met een waterbesparende straalregelaar 7,5- 9 liter per minuut is. Een perlator kan worden toegepast op alle kranen: keukenkranen, badkamerkranen en buitenkranen.
Lekt je kraan of wil je de oude perlator vervangen door een waterbesparende variant? In dit klusadvies leggen we uit hoe je zelf een perlator installeert.

Demonteer de oude perlator

Draai de perlator met de klok mee uit de kraan. Gebruik eventueel een tang in combinatie met een theedoek om beschadigingen te voorkomen. Verwijder gelijk de kalkresten door een doek met schoonmaakazijn om de kraan heen te hangen en in te laten trekken.

Kies de juiste perlator

Met behulp van een liniaal kan je nu de diameter van de perlator opmeter. Houd hierbij het schroefdraad als uiteinde aan. Bekijk daarnaast of je een perlator met inwendig of uitwendig schroefdraad nodig hebt. Naast de maat en het schroefdraad kan kleur of uitvoering nog belang zijn bij de keuze. Let er daarnaast op dat de perlator waterbesparend is (7,5-9 liter per minuut).

Installeer de nieuwe perlator

Draai nu de nieuwe perlator op de kraan. Het is ook aan te raden direct het zwarte rubber te vervangen, welke wordt meegeleverd met de perlator. Dit zorgt ervoor dat de kraan niet gaat lekken.