stappenplan

Zo kun je je radiator schilderen

Het is een onderdeel van je interieur dat vaak weinig aandacht krijgt: je radiator. Toch kunnen radiatoren na verloop van tijd gelig worden of roesten. Daarom is je verwarming verven altijd een goed idee. Met een hittenbestendige verf steek je jouw radiator snel en eenvoudig in een nieuw jasje.

De voordelen van radiatorlak:
- Hittebestendig
- Verkleurt niet
- Niet vergelend
- Sneldrogend

Hoe lak ik mijn radiator?

Een radiator bepaalt voor een deel de uitstraling van je interieur. Zorg er daarom voor dat deze goed in het geheel past, door je verwarming bijvoorbeeld in een andere kleur te verven. Hiervoor gebruik je een speciale hittebestendige radiatorlak.

stap 1

Het radiatoroppervlak voorbereiden

Zet de radiator uit en laat deze helemaal afkoelen. Plak de plinten, de vloer en de muur rondom je radiator af met folie en schilderstape. Als je een spuitbus gebruikt om de radiator te schilderen, plak je ook de achterkant van de radiator af.

stap 2

De radiator schoonmaken

Ziet de originele laklaag er nog netjes uit? Gebruik dan een metaalontvetter om het oppervlak te reinigen. Is de basislaag in slechte staat, met afbladderende verf of roestplekken? Schuur de radiator dan eerst helemaal op met schuurpapier of een stalen borstel. Reinig het geschuurde oppervlak met een droge doek en breng een laag anti-roest grondverf aan.

stap 3

De radiator schuren

Schuur het oppervlak – zowel de originele laklaag als een eventuele nieuwe grondlaag – lichtjes op met middelgrof schuurpapier (P60 - P80). Zo kan de nieuwe laag straks goed hechten. Gebruik schuurdoekjes voor moeilijk bereikbare plekken. Verwijder de schuurresten met een droge doek.

stap 4

De nieuwe laklaag aanbrengen

Breng de radiatorlak aan. Dit kun je doen met een kwast, een roller of een spuitbus.

Radiatorlak aanbrengen met kwast of roller
Roer de lak eerst goed door met een roerhoutje. Strijk de lak gelijkmatig van boven naar beneden over het radiatoroppervlak. Check de verpakking voor de wachttijd tussen de lagen. Meestal heb je voor een optimale dekking twee lagen nodig. Gebruik je een roller? Kies een roller voor acrylverf voor het beste resultaat.

Radiatorlak aanbrengen met spuitbus
Heb je een dubbele radiator (met twee panelen)? Gebruik dan een spuitbus om je verwarming te verven. Gemiddeld heb je één spuitbus per vierkante meter nodig.

Check de verpakking voor de gebruiksaanwijzing. Schud 2 tot 3 minuten met de spuitbus en houd bij het spuiten minstens 25 cm afstand van de radiator. Houd de spuitbus steeds op dezelfde afstand, zodat er geen kleurverschillen ontstaan. Bijna klaar? Houd de spuitbuis ondersteboven om de laatste resten uit de spuitkop te krijgen.

stap 5

Na de klus

Klaar met je radiator verven? Laat de lak drogen en wacht 24 uur tot je de radiator weer aanzet. Heb je een spuitbus gebruikt? Wacht ook in dit geval 24 uur voor je de verwarming weer in gebruik neemt.

Benodigdheden