stappenplan

Hoe kan ik mijn radiator verven?

Een radiator bepaalt voor een deel de uitstraling van je interieur. Radiatoren kunnen na een tijdje gelig worden of roesten. Met een hittebestendige radiatorlak steek je jouw radiator snel en eenvoudig in een nieuw jasje. Radiatorlak is sneldrogend, hittebestendig en verkleurt niet.

Radiatoroppervlak voorbereiden
stap 1

Het radiatoroppervlak voorbereiden

Zet de radiator uit en laat deze helemaal afkoelen. Plak de plinten, de vloer en de muur rondom je radiator af met folie en schilderstape. Als je een radiatorlak spuitbus gebruikt om de radiator te schilderen, plak je ook de achterkant van de radiator af.

Radiator schoonmaken
stap 2

De radiator schoonmaken

Ziet de originele laklaag er nog netjes uit? Gebruik dan een metaalontvetter om het oppervlak te reinigen. Is de basislaag in slechte staat, met afbladderende verf of roestplekken? Schuur de radiator dan eerst helemaal op met schuurpapier of een stalen borstel. Reinig het geschuurde oppervlak met een droge doek en breng een laag anti-roest grondverf aan.

Radiator schuren
stap 3

De radiator schuren

Schuur het oppervlak – zowel de originele laklaag als een eventuele nieuwe grondlaag – lichtjes op met middelgrof schuurpapier (P60 - P80). Zo kan de nieuwe laag straks goed hechten. Gebruik schuurdoekjes voor moeilijk bereikbare plekken. Verwijder de schuurresten met een droge doek.

Radiatorlak
stap 4

De nieuwe laklaag aanbrengen

Breng de radiatorlak aan. Dit kun je doen met een kwast, een roller of een spuitbus.

Radiatorlak aanbrengen met kwast of roller
Roer de lak eerst goed door met een roerhoutje. Strijk de lak gelijkmatig van boven naar beneden over het radiatoroppervlak. Check de verpakking voor de wachttijd tussen de lagen. Meestal heb je voor een optimale dekking twee lagen nodig. Gebruik je een roller? Kies een roller voor acrylverf voor het beste resultaat.

Radiatorlak aanbrengen met spuitbus
Heb je een dubbele radiator (met twee panelen)? Gebruik dan een radiatorlak spuitbus om je verwarming te verven. Gemiddeld heb je één spuitbus per vierkante meter nodig. Check de verpakking voor de gebruiksaanwijzing. Schud 2 tot 3 minuten met de spuitbus en houd bij het spuiten minstens 25 cm afstand van de radiator. Houd de spuitbus steeds op dezelfde afstand, zodat er geen kleurverschillen ontstaan. Bijna klaar? Houd de spuitbuis ondersteboven om de laatste resten uit de spuitkop te krijgen.

stap 5

Na de klus

Klaar met je radiator verven? Laat de lak drogen en wacht 24 uur tot je de radiator weer aanzet. Heb je een spuitbus gebruikt? Wacht ook in dit geval 24 uur voor je de verwarming weer gebruikt.

Benodigdheden

Dit stappenplan komt voor in