stappenplan

Radiatorkraan vervangen

Er bestaan gewone radiatorkranen en thermostatische radiatorkranen. In dit stappenplan lees je hoe je zelf gemakkelijk je gewone radiatorknop vervangt door een thermostatische radiatorknop.

Gewone radiatorkraan
Met een gewone radiatorknop kan de radiator in- of uitgeschakeld worden, maar kan niet de temperatuur worden geregeld. Deze radiatorknoppen worden daarom enkel toegepast in de ruimtes waar de temperatuur wordt geregeld met de kamerthermostaat, meestal de woonkamer. Daarnaast kan je de gewone radiatorkraan nog wel tegenkomen in oudere woningen.

Thermostatische radiatorkraan
De thermostatische radiatorkraan is een stuk innovatiever. Met een inwendige temperatuurmeter stemt de thermostatische radiatorkraan de afgiftetemperatuur af op de door jou ingestelde temperatuur. Hiermee creëer je niet alleen een aangenamere temperatuur in bijvoorbeeld je slaap- of werkkamer, maar bespaar je ook nog eens energie! Een gereguleerde gemiddelde temperatuur kost namelijk minder energie dan een radiator die permanent open staat.

Besparingstip!

De kosten van een thermostatische radiatorkraan zijn gemiddeld €18,- per stuk. Als je 6 gewone radiatorkranen vervangt door thermostaatkranen, wordt 2% op verwarmingskosten per jaar bespaart. Dit komt neer op ongeveer €15,- per jaar. Snel terugverdiend dus! 

stap 1

Schakel de CV-ketel uit

Schakel de CV-ketel uit aan de hand van de aan/uit knop of door de stekker uit het stopcontact te halen.

stap 2

Laat de CV-installatie leeglopen

Laat de CV-installatie leeglopen door de kraan van de CV-installatie open te draaien. Je ziet de druk dan dalen op de drukmeter. Als al het water eruit is gelopen draai je de kraan weer dicht.

stap 3

Laat de radiator leeg lopen

Plaats een emmer onder de radiator waarvan je de radiatorkraan wil vervangen en draai het ontluchtingskraantje open.

stap 4

Draai de radiatorkraan los

Van de radiator waar je de radiatorkraan wil vervangen kan je nu kraan los draaien met behulp van een steeksleutel. Maak ook het schroefdraad schoon en verwijder resten van het oude vlasdraad.

stap 5

Plaats de thermostatische radiatorkraan

Breng eerst teflontape aan rond de schroefdraad met de klok mee, zodat de kraan niet kan gaan lekken. Draai vervolgens de thermostatische radiatorkraan op het koppelstuk. Let op dat de radiatorknop naar voren of naar de zijkant wijst. Indien naar boven of naar onder wordt geplaatst kan dit namelijk de temperatuur van de radiator beïnvloeden en werkt de thermostaatkraan niet goed.

Let op!

De radiatorknop heeft dezelfde aansluitmaat als de radiatorkraan. De meest gebruikte maatvoering is M30 x 1,5 (draadaansluiting x stiftlengte).

stap 6

Monteer de thermostatische radiatorknop

Draai de radiatorknop eerst op de hoogste stand, voordat deze op de radiatorkraan wordt gedraaid. Op deze manier blokkeert deze niet tegen de stift van de radiatorkraan. Draai vervolgens de wartel van de radiatorknop op de radiatorkraan.

stap 7

Vul de CV-installatie

Steek de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en vul de radiator bij. Ontlucht gaandeweg het systeem en herhaal dit nogmaals als de installatie op druk is.

stap 8

Stel de gewenste temperatuur in

Je kan nu op de radiatorknop de gewenste temperatuur instellen. Hiervoor kan als richtlijn worden aangehouden:

Stand 1: 15°C (ongebruikte kamer of bergruimte)
Stand 2:      17°C (hal of gang)
Stand 2-3: 18°C (slaapkamer)
Stand 3: 19-20°C (keuken)
Stand 3-4: 20-21°C (woonkamer)
Stand 4: 22°C (badkamer)
Stand 5: Maximaal

Benodigdheden

Materialen (3)
Gereedschappen (2)
Dit stappenplan komt voor in