keuzehulp

Welke Robotmaaier is geschikt voor mijn tuin?

Een Robotmaaier is handig als je geen omkijken meer wilt hebben naar het maaien van je gras. Om goed te kunnen bepalen wat voor Robotmaaier je nodig hebt voor je gazon, hebben we bij GAMMA een eenvoudig overzicht gemaakt. Want waar moet je allemaal op letten en wat moet ik doen voor de aanleg? Met het onderstaande advies haal je altijd de juiste Robotmaaier in huis.

Hoe groot is je gazon?

Belangrijk in de keuze voor een Robotmaaier is de grootte van je gazon. Dit is het eerste waar je op moet letten. De oppervlakte die een Robot grasmaaier aankan is afhankelijk van drie factoren, de accu, de maaibreedte en de software waar de Robotmaaier over beschikt. De accu gaat over de kracht en de duur van de Robotmaaier, de maaibreedte over de breedte die hij kan maaien en de software over de instellingen.

Het berekenen van je grasoppervlakte
Het maaioppervlak bereken je het makkelijkst door de afstand te meten tussen de twee uiterste punten van de lengte van je gazon. Dit doe je ook voor de breedte. De uitkomsten vermenigvuldig je met elkaar, dit is dan het maaioppervlak. Als je twee losse oppervlaktes heb bereken je deze apart en tel je ze bij elkaar op.

Bekijk hieronder de verschillende Robotmaaiers ingedeeld op gazonoppervlakte:

Hoe installeer je een Robotmaaier?

Met het meegeleverde begrenzingsdraad baken je de tuin af, hierdoor weet de Robot grasmaaier waar hij kan maaien. Komt hij te dicht in de buurt van het begrenzingsdraad dan keert hij om en maait hij verder. De Robotmaaier onthoudt waar hij heeft gemaaid dus hij zal altijd het gras gelijkmatig maaien. Vaak zit er bij de Robotmaaier een begeleidingskabel meegeleverd waarmee je hem naar bijv. het laadstation kan leiden of door een smalle doorgang in de tuin.

Hoe bedien ik een Robotmaaier?

Sommige Robotmaaiers kan je bedienen doormiddel van een app. Zo kan je maaischema’s instellen, hem zelf besturen of de status van de accu bekijken. Vanuit huis of op vakantie. Robot grasmaaiers zonder app hebben een bedieningspaneel op de maaier waarmee je hem kan programmeren.

Wat voor onderhoud heb je met een Robotmaaier?

Belangrijk is om te letten op de kwaliteit van de maaimessen. De tijd dat deze meegaan is afhankelijk van het gebruik, het soort gras maar ook objecten die in het gras kunnen liggen zoals stenen.

Goed is om de maaischijf aan de onderkant goed schoon te houden om de levensduur te verlengen. Verwijder ook het resterende gras en de bladeren. Ook het laadstation van de Robotmaaier is belangrijk om op te letten, houd deze ook goed schoon.