stappenplan

Sering snoeien

Een sering snoeien, zorgt ervoor dat de sering er fris uit blijft zien en je jaarlijks wordt verrast met uitbundige bloei. Wil jij je sering snoeien? Volg de stappen!

stap 1

Sering snoeien met het juiste gereedschap

Afhankelijk van de leeftijd van de sering kies je het juiste gereedschap. Een jonge of volwassen sering met niet al te dikke takken snoei je met een gewone snoeischaar. Wil je een oude sering verjongen? Gebruik dan een scherpe handzaag of een sterke takkenschaar.

stap 2

Sering snoeien na de bloei

Een sering houd je in vorm door de uitgebloeide bloemen na de bloei (juni-juli) steeds weg te halen. Dit doe je door net boven het eerste gezonde bladpaar te knippen.

stap 3

Een te grote sering snoeien

Als de sering te groot dreigt te worden, knip dan de uitgebloeide takken terug tot op een jonge, lager geplaatste scheut. Knip de takken af tot een scheut die naar de buitenkant van de struik groeit, zo houd je de struik mooi in vorm.

stap 4

Verjongingssnoei in het najaar

Is jouw sering al oud en niet meer mooi van vorm? Dan is het mogelijk de sering te verjongen door hem op 50 centimeter boven de grond af te zagen. Dit is een rigoureuze stap, maar als je dit in het rustseizoen (november-maart) doet, zullen er vanuit de afgezaagde stam in het groeiseizoen weer nieuwe takken ontstaan. De eerste jaren zal hij nog niet veel bloemen geven, maar uiteindelijk heb je weer een prachtig bloeiende sering.

Tip!

Snoei je sering nooit drastisch terug vlak voor of tijdens de bloei. Dit kan ervoor zorgen dat de plant nooit meer uitloopt.

Wat gebeurt er als ik mijn sering niet snoei?

Wanneer je een sering lange tijd niet snoeit, zal hij steeds minder gaan bloeien. Door jaarlijks de sering te snoeien, voorkom je dit. Ook behoudt de struik dan zijn vorm en groeikracht.

Dit stappenplan komt voor in