stappenplan

Slimme radiator ventilatoren aansluiten

Met slimme radiator ventilatoren kun je een hoop geld en energie besparen. De ventilatoren zorgen ervoor dat de ruimte al in de helft van de tijd op temperatuur is, waardoor je tot 30% energie bespaart. En dat in een handomdraai. Volg onderstaand stappenplan om ze eenvoudig zelf te installeren.

Abonneer je op ons kanaal en mis geen video
Tip!

Kies, om de meeste energie te besparen, radiatoren uit die het meest gebruikt worden in huis, zoals bijvoorbeeld die in de woonkamer of keuken.

stap 1

Bereken hoeveel ventilatoren je nodig hebt

Het hangt van de grootte van de ruimte af hoeveel ventilatoren je nodig hebt. Eén ventilator verplaatst per uur zo’n 30 m3 lucht en als alle lucht in een ruimte één keer per uur circuleert, is dat doorgaans voldoende.

Voorbeeld:
Is de ruimte 3 meter breed, 10 meter lang en 3 meter hoog, is de inhoud 90m3. Met 3 ventilatoren die ieder 30 m3 lucht verplaatsen heb je dus genoeg.

stap 2

Meet de lengte en diepte van de radiator

Het is goed om te weten welk type radiator je hebt. Het gaat vooral om de afstand tussen de radiatorplaten, oftewel de diepte van de radiator. De speedcomfort ventilatoren hebben een diepte van 70 mm omdat de meeste radiatoren 70 mm of dieper zijn, maar er bestaan ook smallere radiatoren of radiatoren met een enkele plaat die vaak in kleinere ruimtes hangen.
Naast de diepte meet je ook de lengte van de radiator op. Per ventilator heb je ongeveer 50 cm aan radiator lengte nodig.

stap 3

Koppel en bevestig de ventilatoren

Je hebt geen gereedschap nodig om de ventilatoren aan te brengen. De sterke magneten doen al het werk.
Aan de zijkanten van de speedcomfort zitten magneten waarmee je de slimme ventilatoren vastklikt aan de binnenkant van de radiatorplaten. Bekijk goed wat de boven- en onderkant is, zodat de lucht de juiste kant wordt opgeblazen. De open kant moet naar onder wijzen.

stap 4

Koppel de ventilatoren en zet aan

Gebruik verlengkabeltjes om de ventilatoren aan elkaar te koppelen, zodat je maar één stopcontact nodig hebt (je kunt tot wel 20 ventilatoren met elkaar verbinden op één adapter).
De meegeleverde schakelaar die de temperatuur meet plaats je tot slot samen met de adapter aan het uiteinde van de radiator, dichtbij het stopcontact.

Tip!

Er bestaan verlengkabeltjes in verschillende lengtes, bekijk ze hier

Tip!

Als je radiator smaller is dan 70 mm dan kun je de speedcomfort alsnog onder je radiator hangen, namelijk met magneet beugeltjes. Bij een enkele radiator kun je daar ook speciale beugeltjes voor gebruiken.

Benodigdheden

Wil je geen klusvideo meer missen?