keuzehulp

Hoe kan ik mijn sluipverbruik verminderen?

Ook als je elektrische apparaten niet gebruikt, verbruiken ze nog stroom. Dit noem je sluipverbruik. Veelvoorkomende sluipverbruikers zijn de televisie, espressomachine en elektrische tandenborstel. Maar bijvoorbeeld ook de oplader die je na gebruik in het stopcontact laat zitten. Sluipverbruik kost een gemiddeld huishouden al gauw ruim 100 euro per jaar. Wil je energiekosten besparen en je energieverbruik verduurzamen? GAMMA laat zien hoe je sluipverbruik tegengaat.

Je sluipverbruik meten

Sluipverbruik in kaart brengen doe je eenvoudig met een energiemeter. Zo zie je snel wat jouw sluipverbruik is en welke apparaten dit veroorzaken. Plaats de energiemeter in het stopcontact en sluit hier een apparaat op aan. De energiemeter meet het verbruik van dit apparaat. Zo heb je snel zicht op wat de grootste sluipverbruikers zijn bij jou thuis.

Energiemeters

Je sluipverbruik verminderen

Met een aantal simpele oplossingen kun je snel jouw sluipverbruik verminderen en daarmee besparen op je energierekening.

Heb jij thuis al slimme stekkers? Met een slimme stekker schakel je op afstand via de app apparaten uit, ook als je niet thuis bent. Bovendien kun je schema’s instellen wanneer de slimme stekker apparaten moet uitschakelen. Ben je doordeweeks op je werk en maak je dan geen gebruik van de apparaten in huis? Stel in dat apparaten op werkdagen op vaste tijden uitschakelen. De slimme stekker schakelt het apparaat helemaal uit zodat er geen stroom meer ‘lekt’.

Slimme stekkers

Schakelsets met afstandsbediening

Een schakelset met afstandsbediening zorgt ervoor dat je met één druk op de knop verschillende stopcontacten aan en uit kunt schakelen. Schakel bijvoorbeeld in één keer de volledige tv-hoek uit en voorkom dat de decoder en televisie onnodig stroom blijven gebruiken als je gaat slapen. Wil je er de volgende dag weer gebruik van maken? Schakel net zo eenvoudig alles weer aan.

Schakelset met afstandsbediening

Stekkerdoos met schakelaar

Gebruik een stekkerdoos met schakelaar om in één keer alle apparaten uit te schakelen. Dit is handig op je thuiswerkplek of bij de televisie in de woonkamer. Zo voorkom je dat de apparaten in je thuiskantoor of in de tv-hoek stroom blijven verbruiken. Daarnaast is een doorvoerstekker met schakelaar een handige tool om sluipverbruik te voorkomen.

Stekkerdozen
Tip!

Wil je niet alle stopcontacten in één keer uitzetten? Gebruik dan een stekkerdoos met permanent contact. Deze blijft altijd aan, terwijl de rest uitschakelt.