keuzehulp

Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus?

Een haag, heg, struik of boom die regelmatig wordt gesnoeid behoudt zijn vorm, blijft vol in het blad en bloeit maximaal. Door te snoeien houd je je tuin in evenwicht en voorkom je wildgroei. Een tuin met een paar kleine struiken is gemakkelijk met de hand te onderhouden. Welk snoeigereedschap komt hierbij van pas?

Boomschaar

Om hoog te kunnen snoeien gebruik je de takkenschaar op een enkele telescopische steel. Dit type takkenschaar wordt ook wel boomschaar of snoeigiraffe genoemd.

Bekijk het assortiment

Buxussnoeischaar

Buxusstruiken of de Japanse Ilex kun je het beste snoeien met een klein model heggenschaar (of buxusschaar).

Bekijk het assortiment

Tuinmes

Een tuinmes (of hoveniersmes) is dankzij zijn gebogen vorm zeer geschikt voor licht snoei- en oculeerwerk. Dit snijgereedschap wordt ook wel gipsmes genoemd en is ook handig bij het doorsnijden van gipsplaten.

Bekijk het assortiment

Rozenschaar

Een rozenschaar herken je aan zijn puntige snijvlakken. Hierdoor kun je gemakkelijk bloeiende rozen afknippen. Uiteraard kun je deze schaar ook gebruiken voor andere bloemen. Voor het snoeien van een rozenstruik zelf kun je beter een gewone snoeischaar gebruiken.

Bekijk het assortiment

Takkenscharen

Takkenscharen gebruik je voor dikkere takken. Op de verpakking staat vaak aangegeven hoe dik de tak mag zijn. De kwaliteit van de takkenschaar zit hem in het staal van de messen. Een handvat dat lekker in de hand ligt en veel grip geeft bepaalt eveneens de kwaliteit van de schaar. Om ook hoge gelegen takken zonder trapje te bedwingen zijn er takkenscharen met telescopische handvatten.

Bekijk het assortiment

Heggenschaar

Een heggenschaar gebruik je om een heg te knippen of een conifeer of taxus in vorm te krijgen. Het blad is vaak gegolfd en kan daardoor gemakkelijk de twijgen van de heg doorknippen. Sommige heggenscharen hebben vlak onder de kruising, aanslagdempers om je polsen te beschermen tegen de steeds repeterende knipbeweging. Om hoge heggen te bedwingen zijn er heggenscharen met telescopische handvatten.

Zie voor meer informatie Heggenscharen en takkenzagen.

Bekijk het assortiment

Snoeischaar

Met een snoeischaar snoei je twijgen en dunne takken. Er zijn zijsnijscharen met twee scherpe snijvlakken en aambeeldscharen met een stomp en een scherp snijvlak. Een zijsnijsnoeischaar knipt over het algemeen lichter, maar het aambeeldmodel is krachtiger. Op de verpakking van de snoeischaar staat vaak aangegeven hoe dik de af te snoeien tak maximaal mag zijn.

Speciale snoeischaren
Sommige scharen zijn uitgerust met ‘smartcut’. Je hoeft dan niet in 1 keer de tak door te knippen. Je kunt gefaseerd opnieuw kracht opbouwen om uiteindelijk ook een dikke tak door te knippen. Er bestaan ook snoeischaren voor linkshandige mensen. Voor mensen met kleine handen zijn er instelbare snoeischaren, waarvan de handvatten na het snijden niet meteen breed gaan uitstaan.

Bekijk het assortiment

Snoeizaag

Een snoeizaag gebruik je om takken uit een boom of struik te zagen. Deze zagen hebben een klein zaagblad, waardoor je ook gemakkelijk in het midden van een struik zaagt. Er bestaan diverse modellen, zoals een inklapbare snoeizaag of één die op een (telescopische) steel kan. Hierdoor kun je ook hoge takken zagen. Een speciaal model wordt geklemd op een steel, waar ook een takkenschaar op is bevestigd. Door aan een koord te trekken kun je dunne takken ook op hoogte afknippen.

Bekijk het assortiment

Beugelzaag

Beugelzagen gebruik je om dikke takken af te zagen en zelfs boomstammen door te zagen. De speciale vertanding zorgt dat de zaag ook door vochtig hout kan. Het zaagblad kun je vervangen. Met een hefboomsluiting breng je het zaagblad meteen op spanning. Aan het handvat zit bijna altijd een knokkelbeschermer. Duurdere modellen hebben een apart spanningsmechanisme waarmee je het zaagblad nog nauwkeuriger kunt aanspannen. Beugelzagen zijn er in diverse lengtematen. Voor dunne takken en werken op hoogte ben je met een kleine zaag een stuk wendbaarder.

Bekijk het assortiment

Bijlen

Er bestaan verschillende soorten bijlen. Bij GAMMA vind je de volgende typen bijlen.

Universele bijl

Met een universele bijl hak je takken af en bomen om. Afhankelijk van de lengte en gewicht van de bijl gaat dit sneller of langzamer. Een universele bijl is altijd scherp anders verlies je bij elke klap te veel energie en zal de boom moeizaam geveld worden. Neem de nodige voorzorgmaatregelen en maak de omgeving vrij voordat je een boom omhakt.

Bekijk het assortiment

Kloofbijl

Met een kloofbijl sla je de reeds op maat gemaakt stukken boomstammetjes in vier of zes stukken. Een kloofbijl is te herkennen aan zijn brede kop. Hierdoor krijgt de bijl een wigfunctie en worden de stukken uiteen gedreven. Het gekloofde hout kun je dan onder een afdak laten drogen om later op te stoken. Als het vochtpercentage onder de 20% is kan het hout in de houtkachel.

Bekijk het assortiment

Handbijl

Met een handbijl kun je het gekloofde en gedroogde hout desgewenst nog verder klein hakken. Zeker voor het maken van aanmaakhout is dat handig.

Bekijk het assortiment
Deze keuzehulp komt voor in