keuzehulp

Welke soort hogedrukreiniger kies ik voor mijn klus?

Met een hogedrukreiniger en de juiste accessoires reinig je in een mum van tijd een auto, bemost tuinpad, boot, rolluiken, tuinhek, garagedeur of kliko. Op deze pagina lees je welke soorten hogedrukreinigers er zijn en wat de aandachtspunten zijn als je een hogedrukreiniger koopt?

Soorten hogedrukreinigers

Alle hogedrukreinigers maken schoon, maar er zijn duidelijke verschillen in uitvoering, bijgeleverde accessoires én in welke schoonmaakklus ze aankunnen. We delen ze in drie categorieën in:

Licht gebruik

Voor de kleine klussen, zoals het reinigen van een tuinmeubel of fiets (tot 110 bar).

Bekijk het assortiment

Gemiddeld gebruik

Voor het echte schoonmaakwerk in en rondom het huis, zoals het reinigen van je auto, caravan of een klein terras (110 tot 150 bar).

Bekijk het assortiment

Intensief gebruik

Voor de zeer zware schoonmaakklussen, zoals het reinigen van vrachtauto’s, grote terrassen en gevels (vanaf 150 bar).

Bekijk het assortiment

Op de verpakking van een hogedrukreiniger staan symbolen voor diverse schoonmaakklussen die de machine aankan, zoals het reinigen van:
- Fietsen
- Tuingereedschap
- Tuin-, terras- of balkonmeubelen
- Hekken, paden en tegels
- Motoren en scooters
- Kleine auto's
- Trappen en opstapjes in de tuin
- Grotere auto's en busjes
- Tuinmuren en schuttingen
- Caravans en terreinwagens
- Zwembaden en grote terrasoppervlakken
- Gevels en alles om het huis

Aandachtspunten aanschaf hogedrukreiniger

Wat zijn belangrijke aandachtspunten als je een hogedrukreiniger koopt? GAMMA helpt je graag de juiste keuze te maken.

Vermogen

Hogedrukreinigers werken altijd op 230V netspanning. Apparaten met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage altijd 230V is wordt hun kracht aangeduid in W (watts). Hoe meer watts, hoe krachtiger de machine. Een andere krachtsaanduiding is de hoeveelheid druk die ze kunnen opbouwen. De druk wordt aangeduid met Bar. Hoe hoger het aantal Bar, hoe krachtiger de machine.

Verwisselen van de accessoires

Met hogedrukreinigers kun je veel verschillende schoonmaakklussen uitvoeren. Dan is het wel zo prettig als je snel de accessoires kunt verwisselen, zoals het inpluggen van schoonmaakmiddelen of het verwisselen van spuitlansen. Dat gaat bij de ene machine net iets makkelijker dan bij de andere.

Veiligheid

Het aantal Bar dat zelfs bij de simpelste hogedrukreiniger wordt opgebouwd is enorm. Richt daarom nooit een spuitlans op een ander persoon. Met een machine met aquastopsysteem loop je geen gevaar dat de machine doorloopt als je het handvat loslaat.

Variabele waterdruk

Bij sommige hogedrukreinigers kun je de waterdruk traploos regelen. Dat heeft een voordeel als je meer soorten schoonmaakklussen moet doen. Iedere klus vergt zijn eigen waterdruk. Bij de luxere modellen is de waterdruk ook af te lezen op een digitaal display op het spuitpistool. Sommige hogedrukreinigers zijn in staat om de relatief lage druk van het leidingwater (4Bar) op te voeren tot maar liefst 150bar. Daardoor kun je met minder water meer schoonmaken: 1 uur gebruik van de tuinslang verbruikt 3500L water, met de hogedrukreiniger is dat slechts 400 liter. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.

Ingebouwd slanghaspel

Het uitrekken en zeker het opnieuw oprollen van de slanghaspel kan een lastig klusje zijn. Bij types met een ingebouwde slanghaspel gaat dit een stuk eenvoudiger. Bovendien staan deze machines een stuk stabieler.

Accessoires voor hogedrukreinigers

Voor hogedrukreinigers zijn uiteenlopende accessoires te koop zoals vuilfrezen, rioolslangen, terrasreinigers, spuitlansen en wasborstels. Kijk voor meer informatie op Accessoires hogedrukreiniger.

Deze keuzehulp komt voor in