keuzehulp

Welke soort kettingzaag kies ik voor mijn klus?

Een boom die regelmatig wordt gesnoeid behoudt zijn vorm, blijft vol in het blad en bloeit maximaal. Een tuin onderhouden kan handmatig of met behulp van machines. Een machine die goed van pas kan komen is een kettingzaag. Op deze pagina lees je wat je met een kettingzaag kunt doen waar je bij aanschaf op moet letten.

Wat doet een kettingzaag?

Met een kettingzaag kun je bomen en dikke takken zagen. Over het zaagblad van de kettingzaag loopt een ketting, waarvan de schakels bezet zijn met zaagtanden. Met gemak kan de zaag door dik en nat hout.

Soorten kettingzagen

Er zijn 3 soorten kettingzagen: elektrische kettingzagen, kettingzagen op benzine en accukettingzagen. Welke kettingzaag past bij jou? Dit zijn de belangrijkste eigenschappen.

Elektrische kettingzaag

De meeste kettingzagen die je in de bouwmarkt vindt worden elektrisch aangedreven. Dat kan met behulp van een lang snoer. Met een snoer heb je minder bewegingsvrijheid, maar je kunt wel zolang doorgaan als je wilt.

Bekijk het assortiment

Accu kettingzaag

Er zijn ook kettingzagen die op een accu werken. Ook bij deze kettingzagen is een voordeel dat het snoer niet in de weg kan liggen en je een groter bereik hebt. Ook kan de accu leeg raken, al gaan die tegenwoordig steeds langer mee.

Bekijk het assortiment

Benzine kettingzaag

Kettingzagen zijn ook verkrijgbaar met een door benzine aangedreven motor. Hierbij heb je geen last van een snoer. Vaak zijn kettingzagen op benzine wat krachtiger en worden ze ingezet bij de wat grotere tuinen.

Bekijk het assortiment

Kettingzaag kopen? let hier op

Er zijn tal van eigenschappen waarin kettingzagen zich onderscheiden. Wat zijn belangrijke dingen om op te letten? GAMMA geeft je tips voor het uitzoeken van een kettingzaag.

Veiligheid

Een goede kettingzaag is uitgerust met een startvergrendeling en een veiligheidsschakelaar die de motor uitschakelt wanneer je de kettingzaag loslaat. Bij kettingzagen met een terugslagrem of kettingrem valt de machine automatisch stil als de ketting bijvoorbeeld door een noest uit het hout slaat of vastloopt. Een stalen kettingvangbout houdt de ketting tegen, mocht deze er afspringen.

Vermogen

Kettingzagen met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor van de kettingzaag. De kracht van de benzinemotor wordt ook wel uitgedrukt in KW. De elektrische spanning bij accukettingzagen wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder werk de machine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je kunt doen met een batterijlading.

Automatische kettingspanner

De ketting van een kettingzaag moet altijd op de juiste spanning staan. Zowel te strak als te slap is gevaarlijk. Met een machine met een automatische kettingspanner heb je geen last van dit probleem. De ketting spant optimaal, zonder dat je gereedschap hoeft te gebruiken.

Accessoires kettingzaag

Voor kettingzagen zijn diverse accessoires verkrijgbaar. Zo zijn er losse kettingen in verschillende lengtes te koop. De lengtes zijn weliswaar gestandaardiseerd maar kan per machine verschillen. Wil je jouw oude ketting hergebruiken, slijp hem dan met een slijpsteentje van een mini multitool. Ook olie om de ketting gesmeerd te houden is te koop bij GAMMA.

Tips voor veilig gebruik van een kettingzaag

Ondanks de vele veiligheidsvoorzieningen op een kettingzaag is het raadzaam om veilig te werk te gaan. Draag bij het werken met een kettingzaag altijd een helm met masker en gehoorbescherming, soepele handschoenen, een zaagbroek en veiligheidsschoenen. Het is ook slim om het te zagen hout in een zaagbok te plaatsen. Het hout ligt dan mooi klem en kan niet verschuiven tijdens het zagen.

Deze keuzehulp komt voor in