keuzehulp

Welke soort multitool kies ik voor mijn klus?

Een multitool is door de vele accessoires zeer flexibel inzetbaar. Met name bij klussen, waarin iets ingepast, aangepast, gerepareerd of tot in de kleinste details schoongemaakt moet worden is een multitool een handig instrument. Ook op moeilijk toegankelijke plaatsen kan de multitool zagen, doorslijpen, schuren en krabben. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij je aankoop?

soorten multitools

Grofweg bestaan er 2 soorten multitools. De oscillerende multitool en de roterende mini multitool. De oscilerende multitool trilt zich door de ondergrond heen en roteert niet. De kop van de roterende mini multitool kan heel snel ronddraaien. Deze machine is klein van stuk en handzaam.

Oscillerende multitool (trillend)

Een oscillerende multitool is een alleskunner, vooral op moeilijk bereikbare plekken. Zo kun je met een multitool een kapotte tegel verwijderen zonder de rest van de tegels te beschadigen, een kozijn een stuk inkorten, tapijt en lijmresten verwijderen, buizen en laminaat vlak langs een muur afzagen, sleuven of bolle kanten van sponningen schuren of een uitsparing maken. Dit alles dankzij de uiteenlopende accessoires. Kijk voor meer informatie op Multitool accessoires.

Bekijk het assortiment

Mini multitool

Een roterende mini multitool is een handzaam gereedschap, vooral voor precisiewerk en lichte klussen. Dankzij de vele accessoires is de multitool te gebruiken voor diverse klussen, zoals zagen, frezen, schuren, snijden en slijpen. Een erg handige accessoire is de flexibele as. Dit verlengstuk maakt uw mini multitool nog handzamer bij precisiewerk of op moeilijk bereikbare plaatsen. Bekijk op de pagina Dremel accessoires wat er allemaal mogelijk is met de mini multitool.

Bekijk het assortiment

multitool kopen? let hier op

Wat is voor jou de beste multitool? De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om te overwegen bij het maken van je keuze voor een multitool.

Mini multitools zijn verkrijgbaar met een snoer of een accu. De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat de machine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je doet met een batterijlading.

De meeste oscillerende multitools hebben een 230V motor en een snoer. Machines met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de machine.

Omdat multitools op allerlei manieren inzetbaar moeten zijn is het snel kunnen wisselen van accessoires ook een belangrijk aandachtspunt. Dat gaat bij de ene machine net iets gemakkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt de kwaliteit van een multitool.

Sommige multitools hebben slechts 1 snelheid. Machines die een traploze toerentalinstelling hebben zijn handiger in gebruik. Deze multitools zijn geschikt voor iedere klus.

Voor multitool zijn uiteenlopende accessoires te koop zoals freesjes, zaagbladen, slijpschijven, schuurpads en invalzaagjes. Multitools van verschillende merken hebben ook vaak verschillende aansluitingen, hierdoor passen niet alle accessoires op alle machines.

Deze keuzehulp komt voor in