stappenplan

Taxus snoeien

Taxus snoeien is niet moeilijk, maar wel nodig om hem in model te houden. Taxus kan er heel goed tegen om gesnoeid te worden, veel beter dan andere coniferen. Wees dus niet bang om je snoeischaar in de taxus te zetten.

stap 1

Plan een goed moment

Taxus snoeien kan het hele jaar, behalve als het vriest. Maar in het voorjaar (mei-juni) en aan het einde van de zomer (augustus-september) heeft de struik het meeste profijt van de snoei. Vooral een taxushaag houd je goed in vorm door deze op beide momenten te snoeien.

Tip!

Snoei een taxus op een bewolkte of regenachtige dag of aan het begin van de avond. Wanneer je snoeit bij felle zon, is er een kans dat de pas gesnoeide haag verbrandt.

stap 2

Taxus snoeien

Een taxus snoei je eenvoudig met een scherpe heggenschaar; je knipt hiermee de takken gelijkmatig af. Snoei een taxus altijd van breed onderin naar iets smaller bovenin, zodat het zonlicht ook bij de onderzijde van de haag of struik komt.

Jonge taxus snoeien
Een jonge taxus wil je (waarschijnlijk) stimuleren om de hoogte in te groeien. Snoei daarom de eerste jaren alleen de zijkanten van de plant. Knip de takken af op de gewenste breedte.

Taxushaag snoeien
Heeft de haag de juiste hoogte bereikt, dan knip je voortaan ook de bovenkant. Span eventueel een touwtje om de haag mooi strak te knippen.

Vormsnoei
Net als buxus is taxus heel geschikt voor vormsnoei. Om een mooie vorm te krijgen en te houden, zal je de taxus zeker drie tot vier keer per jaar moeten knippen. Gebruik hiervoor een gewone snoeischaar of een heggenschaar.

stap 3

Kale taxus, wat nu?

Soms wordt een taxus van onderen of van binnenuit kaal. Je kunt de taxus in dat geval verjongen door hem rigoureus terug te snoeien tot op het kale hout. De taxus loopt ook in dit geval gewoon nog uit. Dit komt doordat er (slapende) knoppen op de stam van de taxus zitten. Wel duurt het een aantal jaren voordat je taxus weer helemaal groen is.

Waarom moet ik mijn taxus snoeien?

Door je taxus regelmatig te snoeien, stimuleer je de plant om nieuwe scheuten te vormen. Hierdoor ontstaat er een mooie, volle en compacte plant of haag. Wanneer je een taxus niet of weinig snoeit, krijg je een erg open haag of struik.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (2)
Dit stappenplan komt voor in