Hoe maak ik een vakkenkast?

In deze vakkenkast kun je veel spullen kwijt. Je kunt de kast met vakken ook gebruiken als afscheiding. Dankzij de zwenkwielen is hij makkelijk te verplaatsen. De gebruikte meubelpanelen zijn bekleed met een slijtvaste kunststof toplaag. Hierdoor is verder afwerken niet nodig. Veel meubelpanelen van GAMMA zijn voorzien van een stootvaste ABS afwerkrand. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het maken van meubels.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 1

Voorbereiding

Beplak na het zagen de 'kale' kanten van de panelen die in het zicht blijven met de bijpassende kantfolie met behulp van een strijkbout. Snij de uitstekende folieranden weg met een afbreekmes.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 2

Lijnen tekenen

Leg het boven- en onderpaneel naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen, op 35,9cm, 72,8cm, 109,7cm en 146,6cm. Teken op elke lijn 2 schroefgaten af op 7,5cm vanaf de rand.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 3

Meer lijnen tekenen

Leg de 4 staanders naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen, op 35,9cm, 72,8cm en 109,7cm. Teken op elke lijn 2 schroefgaten af op 7cm vanaf de rand.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 4

Lijnen tekenen

Leg beide zijpanelen naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen, op 0,9cm, 37,8cm, 111,6cm en 148,5cm. Teken op elke lijn 2 schroefgaten af op 7,5cm vanaf de rand.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 5

Lijnen en schroefgaten tekenen

Leg beide sierpanelen naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen op 2cm vanaf de rand. Teken op deze lijnen 2 schroefgaten af op 8,5cm vanaf de rand.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 6

Lijnen tekenen

Teken op beide sierpanelen de middellijn af. Teken op het onderste paneel tevens een lijn op 15cm aan weerszijden van de middellijn. Teken op de middellijn van het bovenste paneel schroefgaten af op 20cm, 57cm, 94cm, 131cm en 168cm. Doe hetzelfde bij het onderste paneel, maar laat de schroefgaten verspringen over beide lijnen.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 7

Schroefgaten boren

Boor alle schroefgaten door de panelen heen met een scherpe houtboor van 4mm. Geen kracht zetten, anders splintert het paneel aan de onderzijde. Ruim met een verzinkboor de gaten aan de zijden waar straks de schroef in valt. Doe dit secuur, zodat de schroefkop straks precies gelijk valt met het hout. Je kunt te ruime gaten later niet meer bijwerken!

Tip!

Controleer goed of je het boorgat wel aan de juiste zijde ruimt, herstellen is later niet meer mogelijk. Voer het ruimen van de schroefgaten eventueel pas uit vlak voordat je een plank vastzet. Zo voorkom je vergissingen.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 8

Montage

Zet de onder- en bovenkant rechtop op de grond, met de 4 staanders ertussen. Schroef de staanders vast aan de boven- en onderkant. Gebruik daarbij steeds een stabilisatieschoT (35x35cm) als mal om er zeker van te zijn dat de staanders op de juiste afstand van elkaar zitten.

Tip!

De montage gebeurt liggend. Dat vereist een geheel vlakke ondergrond, zodat de verschillende panelen aan de achterkant netjes in 1 lijn liggen.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 9

Zijkanten vastzetten

Zet beide zijkanten met schroeven aan de boven- en onderkant vast.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 10

Legplanken vastschroeven

Schroef de helft van de legplanken tussen de staanders vast (zie tekening). Gebruik ook nu een stabilisatieschotje als mal, om er zeker van te zijn dat de legplanken op de juiste afstand van elkaar zitten.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 11

Plintstroken boren en schroeven

Boor met een 4mm houtboor de 2 korte plintstroken voor en schroef ze tegen de kopse kanten van de plint.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 12

Plint vastschroeven

Schroef de plint aan het onderste sierpaneel vast.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 13

Sierpanelen vastschroeven

Schroef de sierpanelen vast tegen de boven- en onderzijde van het meubel.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 14

Boorgaten aftekenen en boren

Teken de boorgaten voor de wielen af op de onderkant van de kast. Boor met een 4mm houtboor de gaten voor en zet de wielen met bolkopschroeven vast. Let op: de zwenkwielen aan dezelfde smalle kant. Zet de scheidingswand rechtop.

Tip!

Vraag iemand te helpen bij het rechtop zetten. Doe dit in een snelle, doorlopende beweging, zodat het totale gewicht van het meubel niet te lang op 2 zwenkwielen rust.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 15

Planken plaatsen

Schuif de overgebleven legplanken op hun plaats, tussen de staanders. Gebruik ook nu een stabilisatieschotje als afstandsmal. Teken de onderzijde van de legplanken op de staanders af. Boor met een 8mm houtboor op elke lijn 2 gaatjes voor de plankendragers, op 8,5cm vanaf de rand. Boor niet te diep. Steek de plankendragers in de gaatjes en leg de planken op hun plaats.

Tip!

Breng de plankendragers op het laatst aan om ervoor te zorgen dat de losse legplanken precies in het verlengde van de vastgeschroefde legplanken komen. Als je de boordiepte markeert met gekleurd tape op de boor, voorkom je dat je te diep boort. Nog veiliger is het gebruik van een speciaal afstandsringetje dat je over je boor schuift en vastzet.

Hoe maak ik een vakkenkast?
stap 16

Stabilitatieschotjes inschuiven

Schuif de stabilisatieschotjes in de gewenste vakken, op 2/3 van de diepte van het vak. Als het goed is, zitten ze klemvast en kun je ze voorzichtig op hun plaats tikken met een hamer. Is het vak iets te ruim, zet de schotjes dan aan de staanders vast met kleine schroefjes.

Benodigdheden

Materialen (16)
 • Meubelpaneel (40x240 cm)
 • 2 stroken van 37x8cm (plintlijst)
 • Overige Plankdragers (28 stuks)
 • Kantfolie (22,5m)
 • Bokwielen met plaat (10cm) (2)
 • Zwenkwielen (met plaat 10 cm en rem) (2)
 • Bolkopschroeven (30x50 mm, 16 stuks)
 • Spaanplaatschroeven (45x50 mm, 60 stuks)
 • 1 strook van 160x8 cm
 • Plaat van 149,5x39cm (zijkanten) (2)
 • Platen van 182,6x38 cm (boven en onderzijde) (2)
 • Platen van 145,7x37cm (staanders) (4)
 • Platen van 35x36cm (legplanken) (15)
 • Platen van 188,5x40 cm (sierblad boven en onder) (2)
 • Platen van 35x35cm (4)
 • Stabilisatieschotten (20)
Gereedschappen (11)
Dit stappenplan komt voor in