stappenplan

Vaste planten snoeien

Door de vaste planten in je tuin te snoeien, geef je nieuwe scheuten de benodigde ruimte en licht voor nieuwe bloei. Wil je vervolgens van een blijvende bloemenzee genieten? Ga dan in mei-juni nog eens aan de slag met vaste planten snoeien.

Vaste planten snoeien na de winter
Door vaste planten te snoeien na de winter geef je nieuwe scheuten alle ruimte en licht. Houd je van een opgeruimde tuin? Dan kun je vaste planten ook in de herfst al terugknippen. Het nadeel hiervan is dat je vervolgens de hele winter op een kale tuin uitkijkt. Wel eens het wintersilhouet van een Phlomis gezien? Of van de bergamotplant (Monarda)? Eenmaal gevangen door een laagje sneeuw of rijp, zijn de fier rechtopstaande zaaddozen adembenemend mooi.

Voor je tuin is vaste planten snoeien na de winter ook beter: het afgestorven loof beschermt de planten enigszins tegen vorst. Bovendien overwinteren er allerlei dieren tussen het loof en komen vogels af en aan vliegen om van de zaden te snoepen.

Vaste planten snoeien: zo ga je te werk
Het snoeien van vaste planten is een klus die iedereen kan: het is een kwestie van de dode stengels van de plant in hun geheel afknippen. Hiervoor kun je een snoeischaar gebruiken, al werkt voor grotere oppervlakken een heggenschaar sneller. Let wel op dat je de nieuwe, groene scheuten niet beschadigt. Vaste planten snoeien doe je daarom bij voorkeur rond begin maart; later zullen de eerste planten al gaan uitlopen.

Zomersnoei voor langere bloei
Wel eens gehoord van de chelsea chop? De naam van deze snoeimethode refereert aan het tijdstip van de Londense Chelsea Flower Show. Voor de Engelsen is dit jaarlijks evenement rond eind mei hét startsein om met de snoeisnaar aan de slag te gaan. Vaste planten die namelijk vóór de langste dag (21 juni) flink teruggeknipt worden, laten een verbluffend resultaat zien. Door het terugknippen, vertakken de planten zich flink. Ze zullen compacter groeien en later bloeien. Dat is mooi, want zo spreid je de bloei wat meer richting de nazomer.

Tip!

Deze manier van vaste planten snoeien, is ideaal voor planten met een flinke groeikracht zoals flox, aster en koninginnenkruid (Eupatorium). Maar ook rode zonnehoed (Echinacea), kattenkruid (Nepeta), zonnehoed (Rudbeckia) en zonnekruid (Helenium) hebben hier baat bij.

Chelsea chop: zo ga je te werk
- Kies schoon en scherp snoeigereedschap. Een snoeischaar is fijn voor het precisiewerk, een heggenschaar komt goed van pas wanneer je snel vaste planten wilt snoeien.
- De makkelijkste manier is om de gehele plant met een derde tot de helft (bij hogere planten) terug te knippen. Hierdoor zal de bloeitijd ongeveer een maand vertragen.
- Hoe dichter bij het bloeimoment je vaste planten snoeit, des te groter de vertraging in de bloei.
- Om de bloei te verlengen kun je de stengels ook om en om afknippen; een gedeelte bloeit dan op het natuurlijke bloeimoment en de rest volgt een maand later.

Uitgebloeide bloemen wegnemen
Ga je vaste planten snoeien volgens de om-en-om methode? Let dan op dat je na de eerste bloei de uitgebloeide bloemen uit de plant knipt. Dit is nodig, want anders gaat alle energie naar zaadvorming en dit gaat ten koste van de aanmaak van nieuwe bloemen.

Tip!

Ook bij vaste planten waar je geen chelsea chop op toepast, kan het interessant zijn om de uitgebloeide bloemen weg te nemen. Zo kun je lavendel kort na de bloei snoeien om een tweede bloei in augustus of september te stimuleren. Je kunt deze truc ook toepassen bij Salvia en ridderspoor.

Dit stappenplan komt voor in