Aluminium profielen

stap 1

Hoekprofiel

Er bestaan twee soorten hoekprofielen: ongelijkzijdige hoekprofielen en gelijkzijdige hoekprofielen.
Deze worden ook wel hoeklijn of hoekstrip genoemd en zijn ideaal voor het netjes afwerken van
constructies, randen, kasten of schuren.

stap 2

Slijpstrips

Slijtstrips worden gebruikt voor het afwerken van trappen en drempels bij een deur. Deze profielen
zijn standaard voorzien van voorgeboorde, verzonken schroefgaten.

zelfklevende strips

Er zijn ook zelfklevende strips verkrijgbaar. Deze zijn vaak gemaakt van kunststof in plaats van aluminium. Kortom: nog makkelijker te bevestigen!

stap 3

Ronde buizen, ook wel kokerprofielen genoemd, kun je op diverse manieren verwerken in je interieur. Zo kun je er bijvoorbeeld een aan de muur monteren om er een handige kapstok van te maken. Of wat dacht je van een droogrek of tassenrek? Je kunt ronde buizen eenvoudig bevestigen. Hiervoor kun je het beste gaatjes boren in het aluminium. Je kunt een aluminium buis zelf op maat zagen.

stap 4

Platprofiel

Platprofielen gebruik je om deuren, trappen of plinten mee af te biezen. Je bevestigt platprofielen door deze vast te nieten, te spijkeren, te schroeven of te lijmen.

stap 5

U-profiel

Een U-profiel kun je gebruiken als afwerklijst of plaatomranding. Meet altijd van tevoren randen van de panelen op, zodat je weet hoe breed het U-profiel moet zijn. De profielen kun je zelf op maat zagen.

Een U-profiel bevestig je door deze in een keer over de hele breedte te plaatsten. Boor nu gaatjes en houdt hier steeds voldoende ruimte tussen (hoeveel ruimte is afhankelijk van de totale lengte van het U-profiel).

stap 6

Vierkante buis

Vierkante buizen (of vierkante profielen) worden gebruikt voor het maken van diverse dingen, zoals vitrines, douchewanden of publicatieborden. Je kunt vierkante buizen eenvoudig aan elkaar bevestigen door middel van koppelstukken. Je kunt de buizen zelfs om laten buigen! Het is maar net waar je de buizen voor wilt gebruiken.

stap 7

H-profiel

Het H-profiel, ook wel koppelprofiel genoemd, wordt gebruikt voor het maken van een verbinding tussen twee plafond- of wandplaten. H-profielen bestaan uit twee delen (een onder- en bovenprofiel) en zijn voorzien van een handig schroefsysteem. Platen die je door middel van een koppelprofiel verbindt mogen meestal niet direct vastgeschroefd worden – de platen kunnen nog uitzetten of krimpen. Daarom kun je de platen in de profielen schuiven en het systeem vervolgens op de onderconstructie vastschroeven.

Benodigdheden

Materialen (6)
Gereedschappen (1)