stappenplan

Trap bekleden met Flexxstairs

Voor je begint

Koop liever te veel in dan te weinig. Heb je bepaalde materialen niet gebruikt? Deze kun je in de
originele verpakking met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren. Handig!

stap 1

Vloerbedekking verwijderen en schoonmaken

Begin met het eventueel verwijderen van oude vloerbedekking. Maak vervolgens de traptreden
schoon en glad met behulp van een verfkrabber, schuurpapier en schoonmaakmiddel.

Te werk gaan

Werk van boven naar beneden.

stap 2

Traptreden voorbereiden

Gebruik je Flexxfloors Stick voor je trap? Dan moet je de traptreden voorbehandelen met Flexxfloors
Primer. Dit verhelpt de zuigende werking van de ondergrond. Maak de primer aan volgens het recept
op de verpakking. Smeer de traptreden vervolgens in met behulp van een brede kwast. Met de
smalle kwast kun je eenvoudig in de hoekjes komen.

Let op: als je Flexxfloors Click gebruikt, dan is het voorbereiden met de Flexxfloors Primer niet nodig.

stap 3

Trapprofielen op maat maken

Maak eerst alle trapprofielen op maat. Hiervoor meet je de neuslengte van de traptrede op. Om een
mooie zaaghoek te krijgen gebruik je de zwaaihaak. Zaag de profielen af met een metaalzaag.

Nummer noteren

Geef elke traptrede een nummer. Noteer het nummer ook op de trapprofielen.

stap 4

Mal maken

Om een mal van elke traptrede te maken, plak je eerst stroken tape langs de randen van elke tree. Snijd alle overtollige stukjes weg, zodat je precies een mal van de trede krijgt. Om de mal extra stevig te maken, kun je ook met een paar stroken tape dwarsverbanden maken.

stap 5

Mal op vloerdelen overzetten

Voor Flexxfloors Stick: trek de papieren achterkant los van een paar Flexxfloors-vloerdelen. Plak deze delen, zonder druk uit te oefenen, boven elkaar op een schone ondergrond. Let op: de kleefkracht van de vloerdelen gaat hierbij niet verloren. De lijm die gebruikt wordt zal langzaam uitharden. Pas na een paar dagen is de kleefkracht op zo’n sterkst.

Voor Flexxfloors Click: klik eenvoudig een paar vloerdelen aan elkaar en leg deze met de bovenzijde naar boven om de juiste figuur uit te snijden.

Vervolgens kan de modeltape van de traptrede op de vloerdelen overgenomen worden. Haal het tape dus van de trede en plak dit op de vloerdelen.

stap 6

Mal uitsnijden

Snijd met het Flexxfloors mes en met behulp van de Flexxfloors liniaal de mal uit. Je hoeft hiervoor de vloerdelen alleen maar in te snijden. Daarna kun je de overtollige delen eenvoudig afbreken. Een kind kan de was doen!

stap 7

De trap bekleden

De uitgesneden vloerdelen zijn nu passend voor de treden. Voor Flexxfloors Stick geldt dat je deze vloerdelen direct op de (met primer behandelde) treden kunt plakken. Duw het goed aan.

Gebruik je Flexxfloors Click? Dan moet de traptrede eerst behandeld worden met Flexxfloors PVC-lijm. Smeer de trede hiermee in met behulp van een handige lijmkam. Vervolgens kunnen de op maat gemaakte vloerdelen direct op de lijm gedrukt worden.

stap 8

Trapprofielen op neus schroeven

Schroef nu het bijbehorende trapprofiel op de neus van de trede. Je kunt hiervoor een accuboormachine gebruiken op de laagste stand. Let op: het is aan te raden om het laatste stukje zelf met de hand aan te draaien! Zo zorg je ervoor dat er niet te veel druk komt te staan op het trapprofiel en de treden en raken deze niet beschadigd.

stap 9

Strook uit vloerdeel snijden

Snijd uit een strook uit een vloerdeel. Deze strook kun je gebruiken als bedekking voor een trapprofiel. Bij Flexxfloors Stick kan deze op het profiel geplakt worden. Maak je gebruik van Flexxfloors Click? Dan kun je deze strook het best zo breed afsnijden dat deze in het profiel gehaakt kan worden. Eventueel kun je Flexxfloors PVC-lijm gebruiken om deze nog beter vast te zetten.

Patronen

Zorg er altijd voor dat de patronen (siermotief) of de nerf (houtstructuur) van de profielbedekking evenwijdig lopen met de patronen en nerf van de treden.

stap 10

Stootborden vastplakken

Meet tot slot de lengte en hoogte van het bestaande stootbord van de treden op. Stootborden worden gebruikt bij het bouwen van een dicht of gesloten trapsysteem. De stootborden vormen de verticale onderdelen tussen de traptreden. Deze borden zorgen voor extra stevigheid en voorkomen dat er vuil of stof onder de treden komt.
Snijd de stootborden uit de Flexxstairs vloerdelen en plak deze met behulp van de Flexxfloors PVC-lijm vast. Klaar is Kees!

Stootborden van Flexxfloors

Je kunt natuurlijk ook stootborden van Flexxfloors vloerdelen maken. Stootborden, treden en profielen krijgen dan dezelfde kleur en hetzelfde motief. Gebruik bij het aanbrengen wel extra montagelijm! Zo voorkom je dat de stootborden losraken.