stappenplan

Vlonder onderhouden

Regelmatig je houten vlonder onderhouden, is belangrijk om gladheid tegen te gaan en om zo lang mogelijk van je houten vlonderterras te kunnen genieten. Een onderhoudsbeurt bestaat uit: je vlonder schoonmaken en behandelen tegen houtrot, bijvoorbeeld door de planken te beitsen of in de olie te zetten. Bekijk hier alle stappen voor een vlonder onderhouden.

Vlonder onderhouden: waarom en wanneer?

Een houten vlonder onderhouden doe je bij voorkeur minimaal twee keer per jaar: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Op deze manier maak je je vlonderterras vrij van vuil en groene aanslag en ga je gladheid zoveel mogelijk tegen. Door het hout vervolgens met een olie of beits te behandelen, voorkom je dat het hout vergrijst en bescherm je het tegen weersinvloeden.

stap 1

Veeg de houten vlonders schoon van grof afval, zoals bladeren en vuil.

Gebruik voor het schoonmaken een zachte bezem of een bladblazer. Een bladblazer werkt het snelst en is met name handig om het fijne vuil in de kieren weg te blazen.

stap 2

Verwijder de groene aanslag met water en een reinigingsproduct.

Vroeger was een hogedrukreiniger een populair product om een vlonder mee te reinigen. Dit is echter geen goede manier om een vlonder te onderhouden, omdat je met de harde straal de houtnerven wegspuit. Met name bij zacht hout is dit erg schadelijk, omdat het hout steeds poreuzer wordt waardoor het juist meer groene aanslag aan zich bindt.

Gebruik liever een zachte bezem, een emmer met water en een speciaal reinigingsproduct voor vlonders, waarmee je de groene aanslag zachtjes wegschrobt. Spoel de vlonder altijd na met schoon water.

stap 3

Laat het hout even drogen en kies het juiste moment.

Wil je het hout ook nog behandelen met een olie of beits? Wacht dan eerst totdat het hout volledig is opgedroogd. Het behandelen met een olie of een beits kun je het beste doen bij droog en bewolkt weer en bij gematigde temperaturen.

stap 4

Vlonder beschermen met een olie of een beits.

Zowel houtolie als houtbeits beschermen het hout van binnenuit tegen vocht en helpen vergrijzing van het hout voorkomen. Olie zorgt voor een natuurlijker resultaat, maar moet vaker worden aangebracht dan een beits.

Wil je je vlonder onderhouden met een olie, dan kan dat bijvoorbeeld met GAMMA lijnolie of een hoogwaardige biobased olie zoals Lacq vlonder&terrasolie. Deze is gemaakt van herwinbare plantaardige oliën en wassen, die de aangroei van algen en schimmels tegengaan.

Het voordeel van een vlonder onderhouden met een beits, is dat je de vlonder minder vaak hoeft te behandelen. Afhankelijk van de ligging van het vlonderterras zal dit één keer per jaar of één keer per twee jaar zijn.

Tip!

Ga je aan de slag met gelakt hout? Dan moet je de oude laag eerst schuren of afbijten.

Kunststof vlonder onderhouden

Een kunststof of HKC composieten vlonder onderhouden, gaat heel gemakkelijk met behulp van een hogedrukreiniger. Met een waaiervormige straal kun je de vlonderplanken perfect schoonspuiten van vlekken en algen, zonder dat je schade toebrengt aan het oppervlak. Let op dat je een maximum aanhoudt van 80 bar voor de reiniging.

Krassen op een kunststof of HKC vlonder kun je eenvoudig weghalen met een stuk schuurpapier. Schuur in de richting van de groeven en de kras is in no time verdwenen. Er kan een verkleuring na het schuren ontstaan, maar na ongeveer drie maanden kleurt het verschil vanzelf weer bij.

Dit stappenplan komt voor in