keuzehulp

Welke motorolie heb ik nodig?

Waarom moet ik mijn motorolie bijvullen?

Motorolie is van belang voor een goede werking van de motor in jouw voertuig. Doordat de olie een beschermende olielaag aanbrengt binnen de motor, wordt voorkomen dat de afzonderlijke onderdelen binnen de motor tegen elkaar aan schuren en slijten. Bovendien beschermt motorolie de motor tegen vuil en oxidatie.

Wanneer moet ik mijn motorolie bijvullen?

Wanneer de motorolie op de peilstok zich tussen de twee markeringen bevindt, is het oliepeil van de auto voldoende. De onderkant van de markering geeft de minimale hoeveelheid aan, de bovenste markering geeft het maximale oliepeil van de auto aan. Controleer het oliepeil altijd als de motor een kwartier niet heeft gedraaid, hierdoor heeft de olie alle tijd gehad om naar het laagste punt van het motorblok te stromen en heb je een goede exacte meeting.

Indien het oliepeil zich lager dan de onderste markering begeeft is het tijd om de olie aan te vullen. Het kan ook zo zijn dat het oliepeil boven de maximale markering komt.

Rijden met teveel olie is even schadelijk voor je auto als rijden met te weinig motorolie. Probeer altijd te voorkomen dat je teveel motorolie in de auto giet.
In de praktijk is te zien dat de het verschil tussen de minimum markering en maximum markering ongeveer 1 liter motorolie is.

Welke motorolie heb ik nodig voor mijn auto?

Wanneer het tijd is om de motorolie bij te vullen is het te adviseren om het instructieboekje van jouw auto op te zoeken. Hier staat namelijk in welke olie gebruikt kan worden voor de motor van jouw auto. Er zijn namelijk verschillende motorolie bestaande uit andere viscositeiten en oliesoorten.

Minerale olie

Minerale olie ontstaat door de raffinage van ruwe aardolie. De minerale olie wordt doorgaans gebruikt voor oudere motoren. Doorgaans is deze motorolie goedkoper dan de synthetische variant. De minerale olie vloeit langzaam door de motor waardoor het voertuig meer brandstof gebruikt. Daarnaast moet je een minerale olie sneller vervangen dan de synthetische variant.

Synthetische olie

Synthetische olie wordt vooral gebruikt in de moderne automotoren. Deze olie kenmerkt zich doordat deze zeer dun is. Daarnaast heeft synthetische olie ook een reinigende werking. Wanneer deze dan ook wordt gebruikt in een oudere auto motor kan dit leiden toch schade. De reden hiervoor is dat de synthetische olie het vuil losweekt van de motor.

Je moet dus altijd goed kijken welk type motorolie geschikt is voor de motor van jouw auto.

Wat is viscositeit?

Bij motorolie wordt er vaak gesproken over viscositeit. Motorolie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik. De viscositeit van motorolie is bij lage en hoge temperatuur vastgesteld.

Hoe vul ik mijn motorolie bij?

Voor veel mensen is het bijvullen van motorolie een onbegonnen zaak. Door onderstaand stappenplan te volgen wordt het bijvullen en verversen van olie een fluitje van een cent.

Stap 1: Om de motorolie bij te vullen, dien je eerst de olievuldop los te draaien. Deze bevindt zich op de bovenkant van de motor. Gebruik voor het vullen een trechter en plaats deze in het olievulgat. Hierdoor voorkom je vervelende plekken en knoei je minder.

Stap 2: Wanneer je de olie hebt bijgevuld dien je enkele minuten te wachten. Hierdoor geef je de olie de kans om het laagste punt van de motor te bereiken. Na het wachten controleer je het oliepeil opnieuw.

Wanneer je recentelijk een nieuwe auto hebt aangeschaft is het aan te raden om in het begin minstens één keer per week de olie van jouw auto te peilen. Hierdoor kun je inschatten hoeveel olie jouw auto verbruikt.

Het is altijd aan te raden om je oliepeil te controleren wanneer je een lange reis gaat maken of als je op vakantie gaat. Wanneer je auto namelijk zwaarder beladen is dan normaal zal je motor meer olie verbruiken dan normaal.

Motorolie 10W40

De dikte of vloeibaarheid van de motorolie noemen we zoals eerder gezegd de viscositeit. Bij de classificatie van motorolie van de Society of Automotive Engineers (SAE), bijvoorbeeld 10W40, is het eerste cijfer de dikte bij een lage temperatuur van de olie en het tweede cijfer de dikte bij een hoge temperatuur.

Hoe lager het eerste getal is, hoe dunner de olie bij een koude tempratuur van de motorolie. (voordeel: makkelijk starten bij koude tempratuur). Hoe hoger het tweede getal is, hoe dikker de olie is bij een warme tempratuur van de motorolie (voordeel: hoe dikker de olie hoe beter de motor gesmeerd blijft)

10W40 motorolie heeft dus een dikte van 10 bij een lage temperatuur en een dikte van 40 bij een hoge temperatuur. Bekijk hier alle 10W40 motorolie verkrijgbaar bij Gamma

Motorolie 15W40

15W40 motorolie heeft een dikte van 15 bij een lage temperatuur en een dikte van 40 bij een hoge temperatuur. Bekijk hier alle 15W40 motorolie verkrijgbaar bij Gamma

Motorolie 5W30

Motorolie heeft een dikte van 5 bij een lage temperatuur en een dikte van 30 bij een hoge temperatuur. Bekijk hier alle 5W30 motorolie verkrijgbaar bij Gamma

Motorolie 5W40

5W40 motorolie heeft een dikte van 5 bij een lage temperatuur en een dikte van 40 bij een hoge temperatuur. Bekijk hier alle 5W40 motorolie verkrijgbaar bij Gamma

Motorolie kiezen op basis van kenteken

Benieuwd welke motorolie je nodig hebt voor je auto? Je kan kijken in het instructieboekje van de auto of als je auto al een beurt heeft gehad bij de garage op het kaartje van de garage. Hierop staat aangegeven welke olie gebruikt is. Of als je het helemaal makkelijk wil maak dan gebruik van onze handige Kentekenzoeker! Vul je kenteken in of kies je model en vindt eenvoudig de motorolie die past bij je auto.

Deze keuzehulp komt voor in