keuzehulp

Welke motorolie kies ik voor mijn auto?

Motorolie zorgt dat de motor van je auto soepel blijft lopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je oliepeil te controleren en indien nodig je olie bij te vullen. Zeker als je auto wat ouder is. Er zijn veel soorten motorolie. Zo kun je kiezen uit minerale, semi-synthetische en vol-synthetische motorolie. Ook het technische prestatieniveau verschilt per motorolie. Waar moet je rekening mee houden als je motorolie kiest?

Viscositeit

Een belangrijke waarde bij de keuze van motorolie is de dikte van de olie. Deze wordt uitgedrukt in viscositeit. Hoe lager het eerste deel van de aanduiding, des te dunner is de olie bij lage temperaturen. Dit is belangrijk bij koude starts. Hoe hoger het tweede deel van de aanduiding, des te dikker blijft de olie bij hoge temperaturen. Dit is belangrijk in de zomer. In de onderstaande tabel vind je algemene richtlijnen voor de viscositeit. Specifieke aanbevelingen vind je in het onderhoudsboekje van je auto of bij je garage. In ons assortiment kun je filteren op viscositeit, zodat je precies ziet welke olie geschikt is voor je auto.

Technische prestatieniveau

Het minimaal benodigde technische niveau van de motorolie voor je auto staat vermeld in het onderhoudsboekje van je auto. Het technische prestatieniveau van motorolie wordt uitgedrukt in API en ACEA kwalificaties .

API staat voor: American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaans instituut, dat de kwaliteit van oliën beoordeelt. Deze aanduiding begint met een S (benzinemotoren) of een C (dieselmotoren). Met de tweede letter wordt de kwaliteit aangegeven. Hoe hoger in het alfabet, des te hoger is de kwaliteit.

ACEA is de Europese normering en staat voor: Association des Constructeurs Europeens d’Automobile. De kwaliteitsaanduiding uit een letter en een cijfer. De letter staat voor het soort motor: A is voor benzinemotoren en B, C en E voor dieselmotoren. Met het cijfer wordt de kwaliteit aangegeven: Hoe hoger hoe beter.

Tip!

Oliepeil controleren

Controleer je oliepeil regelmatig. Zorg dat je altijd 1 liter van de juiste motorolie in je auto hebt liggen. Als het olielampje gaat branden is het eigenlijk al te laat.

Deze keuzehulp komt voor in