keuzehulp

Welke motorolie kies ik voor mijn auto?

Motorolie zorgt ervoor dat de motor van je auto soepel blijft lopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je oliepeil te controleren en je olie bij te vullen wanneer dit nodig is. Er zijn veel soorten motorolie. Zo kun je kiezen uit minerale, semisynthetische en vol-synthetische motorolie. Ook het technische prestatieniveau verschilt per motorolie. Waar moet je rekening mee houden als je motorolie kiest?

Tip!

Controleer je oliepeil regelmatig. Zorg dat je altijd 1 liter van de juiste motorolie in je auto hebt liggen. Als het olielampje gaat branden is het eigenlijk al te laat.

Viscositeit

Houd bij het kiezen van de juiste motorolie rekening met de oliedikte (uitgedrukt in viscositeit). Hoe lager het eerste deel van de aanduiding, des te dunner de olie is bij lage temperaturen. Dit is belangrijk bij koude starts. Hoe hoger het tweede deel van de aanduiding, des te dikker de olie blijft bij hoge temperaturen in de zomer. In de tabel vind je algemene richtlijnen voor de viscositeit. Specifieke aanbevelingen vind je in het onderhoudsboekje van je auto of bij je garage.

Technische prestatieniveau van motorolie

De motorolie voor je auto moet van een bepaald technisch niveau zijn. Dit staat vermeld in het onderhoudsboekje van je auto. Wist je dat het technisch prestatieniveau van motorolie wordt uitgedrukt in API- en ACEA-kwalificaties?

API

API staat voor American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaans instituut dat onder meer de kwaliteit van oliën beoordeelt. Deze aanduiding begint met een S (benzinemotoren) of een C (dieselmotoren).Met de tweede letter wordt de kwaliteit aangegeven. Bijvoorbeeld SN of CK. Hoe hoger in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit.

ACEA

ACEA is de Europese normering en staat voor Association des Constructeurs Europeens d’Automobile. Deze kwaliteitsaanduiding bestaat uit een letter en een cijfer. De letter staat voor de motorsoort: A voor benzinemotoren en B, C en E voor dieselmotoren. Het cijfer duidt de kwaliteit. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de kwaliteit!

Meer klusadvies

Klusadvies - onderweg - Welke ruitenwissers heb ik nodig? - Thumbnail
Welke ruitenwissers heb ik nodig? keuzehulp
dakkoffer-kiezen-Thumbnail
Welke dakkoffer kies ik voor mijn auto? keuzehulp
Klusadvies - onderweg - Welke fiets past bij mij? - Thumbnail
Welke fiets past bij mij? keuzehulp
Klusadvies - onderweg - Welke soort fietsslot kies ik voor mijn fiets? - Thumbnail
Wat is het beste fietsslot voor mijn fiets? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in