keuzehulp

Welke verlichting kies ik voor welke ruimte in mijn huis?

Elke ruimte in je huis vraagt om een ander soort verlichting. Beslis daarom per ruimte welke soort verlichting en welke lampen je het beste kunt gebruiken. Op deze pagina geven we je daar tips over. We helpen je een handje op weg om te bepalen welke lampen je nodig hebt voor jouw huis.

Welke verlichting in welke ruimte?

Woonkamer

In de woonkamer vinden vaak veel verschillende activiteiten plaats. Deze activiteiten vragen om andere verlichting. Zo heb je in een woonkamer sfeerverlichting nodig, maar ook functionele verlichting (als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen) en basisverlichting.

  • Basisverlichting: een goede optie voor basisverlichting zijn inbouw of opbouw spots. Hierbij kun je kiezen voor spots die richtbaar zijn, waardoor je het licht precies krijgt waar je het wilt hebben.
  • Sfeerverlichting: dimbare LED lampen zijn handig voor je woonkamer. Je kunt hiermee de sfeer in je kamer gemakkelijk veranderen. Denk bij sfeerverlichting aan tafellampen, vloerlampen en wandlampen.
  • Functionele verlichting: gebruik een richtbare staanlamp of wandspot in je zithoek. Deze functionele verlichting kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen of aan het werken bent op een tablet.

Tip! Zorg dat je diffuus licht hebt in de omgeving van je TV. Zo voorkom je vermoeide ogen door het grote contrast van het licht je tv en de rest van de ruimte. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een tafellamp gebruiken.

Eetkamer

In de eetkamer wil je sfeervol kunnen eten, maar ook bijvoorbeeld achter je laptop kunnen werken. Hiervoor is het handig om dimbare hanglampen boven de eettafel te gebruiken. Dit kan 1 hanglamp zijn met een grote lichtbundel of meerdere kleine hanglampen. Zorg ervoor dat de eetkamerlampen laag genoeg hangen, zodat je niet wordt verblind door het licht. Hou hiervoor 80 cm hoog vanaf het tafelblad aan. Plaats een dimmer op je hanglamp(en), zodat je elk moment kunt schakelen tussen sfeerverlichting en functionele verlichting.

Keuken

Is je keuken puur functioneel en kook je er alleen? Dan is het belangrijk dat je voor je keukenverlichting naast basisverlichting ook functionele verlichting plaatst. Dit kan in de vorm van spotjes die onder keukenkastjes hangen, zodat je licht op je werkblad hebt, of richtbare spotjes op het plafond. Zorg ervoor dat het licht zo valt, dat je er niet voor staat als je aan het werkblad staat.

Is je keuken meer een woonkeuken geworden waar je gezellig tafelt en ook zit als je niet aan het koken bent? Dan is sfeerverlichting ook belangrijk. Dit kun je realiseren met bijvoorbeeld een dimbare LED hanglamp.

Badkamer

Voor je badkamerverlichting kun je het beste een plafondlamp van mat glas als basisverlichting kiezen. Dit zorgt voor een diffuus licht. Gebruik hiervoor een lichtbron die helder en fris licht geeft. Daarnaast is het belangrijk om functionele verlichting te gebruiken, bijvoorbeeld wandlampen aan beide zijden van de spiegel of lampen in je spiegel voor een gelijkmatig en helder licht. Zorg ervoor dat je het licht bij je spiegel goed verdeeld, zodat je geen last hebt van schaduwen in je gezicht. Wil je dat jouw badkamerlamp ook sfeer brengt in de badkamer? Plaats dan bijvoorbeeld wandspots bij je bad en zorg voor een dimmer op je basisverlichting, zodat je de sfeer zelf kunt aanpassen.

Let op je veiligheid! Het is belangrijk dat de IP-waarde van de lampen in je badkamer hoog genoeg zijn. Zo moeten lampen in de buurt van je bad, douche of wastafel een IP-waarde hoger dan 65 hebben. Daarnaast moeten overige lampen minimaal een IP-waarde van 44 hebben. Kijk altijd even op de verpakking van je armaturen of de lamp geschikt is voor je badkamer. In de afbeelding hieronder zie je welke IP-waardes je nodig hebt voor de badkamer.

Hal & Trap

Plaats heldere basisverlichting in de hal. Dit zorgt ervoor dat je alles makkelijk kunt vinden en ziet je bezoek direct waar ze lopen. Je kunt hiervoor plafondspots of plafondlampen gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat je trap goed verlicht is. Je kunt voor je trapverlichting denken aan wandlampen die zowel naar boven als onder schijnen. Daarnaast is het ook mogelijk om inbouwspots in je trap of in de muur dichtbij de trap te monteren. Gebruik hiervoor LED lampen of spaarlampen. Voor je verlichting bij de trap kun je het beste een wisselschakeling gebruiken. Zo kun je zowel boven als beneden je lampen aan- en uitzetten.

Slaapkamer

In je slaapkamer kun je het beste een combinatie maken van basisverlichting en functionele verlichting. Hang bijvoorbeeld een plafondlamp of rij spotjes op als basisverlichting. Deze lampen kun je eventueel dimbaar maken voor wat extra sfeer. Ook hier is het handig om gebruik te maken van een wisselschakeling, zodat je je bed niet uit hoeft om het licht uit te zetten.

Gebruik voor je kledingkast en nachtkastje functionele verlichting. Zo kun je richtbare plafondspots of ingebouwde kastverlichting gebruiken om je kledingkast te verlichten. Daarnaast is het aan te raden om een wandlampje met beweegbare spot te gebruiken als nachtlampje. Plaats deze in het midden van je bed. Zo kun je het licht de andere kant op draaien als je nog even wilt lezen en heeft je partner hier geen last van.

Werkkamer

Het eerste waar je aan denkt bij verlichting in de werkkamer is waarschijnlijk een goede bureaulamp of leeslamp. Dit is inderdaad erg belangrijk in een werkkamer. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goede basisverlichting aanbrengt. Zo voorkom je overbelasting van je ogen. Gebruik hiervoor een plafondlamp of inbouwspots. Verder kun je eventueel een kast met boeken extra uitlichten met richtbare plafondspots of kastverlichting.

Kinderkamer

De verlichting van een kinderkamer is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Voor elke leeftijd is basisverlichting van belang, vaak in de vorm van een plafondlamp (het liefst met dimmer). Voor een babykamer is het belangrijk hier zachte sfeerlampen aan toe te voegen. Als je kind groter is kun je hier heldere functionele verlichting aan toevoegen, zodat er genoeg licht is om bij te spelen of zelfs te studeren. Zorg ook altijd voor een nachtlamp met een zacht en diffuus licht, wat je kind gemakkelijk zelf aan en uit kan zetten.

Deze keuzehulp komt voor in