keuzehulp

Welke verlichting kies ik voor welke ruimte in mijn huis?

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur. Maar welke lamp kies je en waar moet je op letten? Gloeilampen zijn tegenwoordig niet meer te koop, maar ook halogeen en spaarlampen verdwijnen. Dit heeft het kiezen van de juiste lampen eigenlijk een stuk gemakkelijker gemaakt: kies altijd voor ledlampen! Wat betreft energiebesparing adviseren we zelfs om gloeilampen en halogeenlampen die het nog doen direct te vervangen door led. Dit verdien je namelijk al binnen 300 branduren terug door het lage energieverbruik!

Voordelen van LED lampen:

  • Lange levensduur: gemiddeld 15 tot 20 jaar (meestal 15.000 branduren)
  • Energiezuinig: tot 90% energiezuiniger dan een gewone gloeilamp
  • Geen warmteverlies: hierdoor kan een LED lamp veilig aangeraakt worden
  • Milieuvriendelijk: bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik en kunnen daardoor gemakkelijk gerecycled worden
  • Stevig en duurzaam: zo goed als onbreekbaar, kunnen goed tegen kou en zijn waterbestendig
  • Verschillende kleuren: verkrijgbaar in warm en koud wit en andere kleuren
  • Geen opstarttijd: brandt direct op volle lichtsterkte, in tegenstelling tot een spaarlamp of TL lamp

Nadelen van LED lampen

  • Hogere prijs: relatief duur in aanschaf, maar dit verdien je binnen 300 branduren terug
  • Verschillende kleurkwaliteiten: vooral goedkopere LED lampen kunnen soms onnatuurlijke kleuren hebben. Koop daarom altijd een LED lamp met minimaal CRI 80 (kleurweergave-index).
  • Niet altijd dimbaar: niet alle LED lampen zijn dimbaar. Dit staat vermeld op de verpakking.

Welke verlichting in welke ruimte?

Om te bepalen welke lampen je kiest voor welke ruimte in huis kan je het beste kijken naar de lichtopbrengst dat wordt uitgedrukt in Lumen. Hierbij geldt hoe hoger het aantal lumen van de lamp, hoe meer licht. Als je de ideale hoeveelheid licht hebt bepaald, dat onder de tabel per ruimte wordt toegelicht, kan je de ledlamp met het juist wattage bepalen. Het wattage geeft het vermogen aan en een hoog wattage duidt op een hoog energieverbruik. Uit de tabel kan je dus opmaken dat een ledlampen het minste energie verbruiken. Wil je de lichtsterkte van je oude lamp overnemen? Dan kan je ook aan de hand van onderstaande tabel bepalen welke nieuwe ledlamp je nodig hebt. Let nog wel op de lichtkleur.

LumenLedlamp (wattage)Spaarlamp (wattage)Halogeenlamp (wattage)Gloeilamp (wattage)
220-250 Lumen4 Watt5 Watt15 Watt25 Watt
300-500 Lumen5,5 Watt8 Watt25 Watt40 Watt
500-700 Lumen9 Watt12-13 Watt40 Watt60 Watt
700-1000 Lumen11 Wattn.v.t.45 Watt75 Watt
> 1000 Lumen13,5 Watt22-23 Watt60 Watt100 Watt

Eettafel

In de eetkamer wil je sfeervol kunnen eten, maar bijvoorbeeld ook achter je laptop kunnen werken. Kies daarom boven de eettafel voor dimbare hanglampen boven de eettafel. Dit kan 1 hanglamp zijn met een grote lichtbundel of meerdere kleine hanglampen. Houd een hoogte van 80 cm boven het tafelblad aan, als de lamp te laag hangt word je namelijk verblind door het licht.
Kies voor de eetkamer lampen van 300-500 Lumen.

Zithoek

De woonkamer vraagt om verschillende soorten verlichting. Sfeerverlichting als basisverlichting kan je creëren met dimbare spots, vloerlampen, wandlampen en tafellampen. Zorg ervoor dat je ook functionele verlichting hebt, zoals een staan lamp, voor als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen.

Kies in de woonkamer bij sfeerverlichting ledlampen van 300-500 Lumen en bij functionele verlichting ledlampen van 500-700 Lumen.

Keuken

Tijdens het koken is het prettig als je goede verlichting hebt dat je werkblad goed verlicht. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van spotjes die onder keukenkastjes hangen of richtbare spotjes op het plafond. Sfeerverlichting tijdens het tafelen kan je creëren met dimbare Led lampen in de tafellamp.

Kies in de keuken voor ledlampen van 300-500 Lumen.

Badkamer

Voor je badkamerverlichting kun je het beste een plafondlamp van mat glas met een licht die helder en fris licht geeft als basisverlichting kiezen. Om meer sfeer te creëren kan je dimbare lampen of spots plaatsen. Als functionele verlichting kan je kiezen voor lampen aan de zijkant van de spiegel voor een gelijkmatig en helder licht. Zo heb je geen last hebt van schaduwen in je gezicht.
Voor de veiligheid in verband met vocht dien je lampen met een hoge IP-waarde te kiezen. De IP-waarde van lampen in de buurt van je bad, douche of wastafel moeten een IP-waarde hoger dan 65 hebben en overige lampen een minimale IP-waarde van 44. Kijk ook op de verpakking of de lamp geschikt is voor de badkamer. In de afbeelding hieronder zie je welke IP-waardes je nodig hebt voor de badkamer.

Kies bij badkamerverlichting voor ledlampen van 200-400 lumen.

Buitenverlichting

Verlichting aan de buitenkant van je woning en in de tuin is niet alleen praktisch, maar ook zeer sfeervol. Vooral tijdens warme zomeravonden kan je met goede tuinverlichting extra lang genieten in je tuin. Een verlicht huis, vooral met bewegingssensoren bij de voordeur, schrikken ook nog eens inbrekers af. Je kan natuurlijk ook kiezen voor solar-verlichting.

Kies bij tuinverlichting voor ledlampen van 200-400 lumen

Wat staat er op de verpakking?

Op de verpakking van verlichting kun je informatie vinden over lumen, wattage, fitting, voltage en het energielabel. Maar wat betekent dit allemaal? En waar moet je op letten bij het kopen van verlichting?

Lumen

Het aantal lumen geeft aan wat de lichtopbrengst is van een lamp. Dit is de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. De lichtopbrengst van verschillende soorten lampen vergelijk je door naar het aantal lumen te kijken. Bij alle lampen die bij GAMMA verkrijgbaar zijn, wordt het aantal lumen vermeld op de verpakking.

Wattage

Het wattage (W) duidt het vermogen van een lamp aan. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het energieverbruik. De maximale wattage staat op de verpakking van een armatuur aangegeven. Een lamp met een hoger wattage gebruiken dan aangegeven mag nooit. Dit kan het risico op brand verhogen. Een lager wattage gebruiken mag altijd.

Fitting

De meest voorkomende lampfittingen zijn de kleine en de grote schroeffitting. De fitting moet passen in de armatuur, check dit dus van tevoren. Dit staat op de verpakking aangegeven met de code E14 of E27. De ‘E’ staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp. E14 is een kleine schroeffitting, E27 een grote

Voltage

Met voltage (V) wordt de benodigde spanning weergegeven. Vrijwel alle lampen zijn geschikt voor 230V (netspanning), met uitzondering van sommige halogeenlampen. Deze lampen branden alleen op 12V (laagspanning) en hebben een transformator nodig die 230V netspanning omzet naar 12V. Het voltage staat altijd vermeld op de verpakking van een armatuur.

Energielabel

Met deze tekens wordt het energieverbruik van een lamp geduid. Energieklasse A++ is het meest zuinig, energieklasse E is het minst zuinig. Ook op de verpakking van armaturen staat vaak aangegeven welke energieklasse lampen er beschikbaar zijn voor het armatuur. Is er een energielabel niet verkrijgbaar? Dan staat hier een kruis doorheen.