klusadvies
Motorolie

Motorolie

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig


Motorolie zorgt dat de motor van uw auto soepel blijft lopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig uw oliepeil te controleren en indien nodig uw olie bij te vullen. Zeker als uw auto wat ouder is. Er zijn veel soorten motorolie. Zo kunt u kiezen uit minerale, semi-synthetische en vol-synthetische motorolie. Ook het technische prestatieniveau verschilt per motorolie. Waar moet u rekening mee houden als u uw motorolie kiest?

 

Bekijk de benodigheden

Viscositeit

Een belangrijke waarde bij de keuze van motorolie is de dikte van de olie. Deze wordt uitgedrukt in viscositeit. Hoe lager het eerste deel van de aanduiding, des te dunner is de olie bij lage temperaturen. Dit is belangrijk bij koude starts. Hoe hoger het tweede deel van de aanduiding, des te dikker blijft de olie bij hoge temperaturen. Dit is belangrijk in de zomer. In de onderstaande tabel vindt u algemene richtlijnen voor de viscositeit. Specifieke aanbevelingen vindt u in het onderhoudsboekje van uw auto of bij uw garage. In ons assortiment kunt u filteren op viscositeit, zodat u precies ziet welke olie geschikt is voor uw auto. 

Viscositeit

Technische prestatieniveau

Het minimaal benodigde technische niveau van de motorolie voor uw auto staat vermeld in het onderhoudsboekje van uw auto. Het technische prestatieniveau van motorolie wordt uitgedrukt in API en ACEA kwalificaties .

API staat voor: American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaans instituut, dat de kwaliteit van oliën beoordeelt. Deze aanduiding begint met een S (benzinemotoren) of een C (dieselmotoren). Met de tweede letter wordt de kwaliteit aangegeven. Hoe hoger in het alfabet, des te hoger is de kwaliteit.

ACEA is de Europese normering en staat voor: Association des Constructeurs Europeens d’Automobile. De kwaliteitsaanduiding uit een letter en een cijfer. De letter staat voor het soort motor: A is voor benzinemotoren en B, C en E voor dieselmotoren. Met het cijfer wordt de kwaliteit aangegeven: Hoe hoger hoe beter.

tip!

Oliepeil controleren

Controleer uw oliepeil regelmatig. Zorg dat u altijd 1 liter van de juiste motorolie in uw auto heeft liggen. Als het olielampje gaat branden is het eigenlijk al te laat.