Zelf je vloer isoleren

Een begane grondvloer die niet is geïsoleerd verliest warmte naar de kruipruimte of de bodem onder het huis. Ook komt tocht vanuit de kruipruimte de woonkamer of keuken in. Door vloerisolatie toe te passen zal de vloer niet meer koud aanvoelen en wordt enorm bespaard op energiekosten. Bij vloerverwarming bespaar je zelfs nog meer met goede vloerisolatie, omdat de warmte dan niet via de vloer kan ontsnappen. Bij huizen gebouwd voor 1982 werden vloeren bij de bouw niet geïsoleerd. In de jaren daarna werden vloeren matig geïsoleerd. Vanaf 2000 worden vloeren goed geïsoleerd. Vloerisolatie toepassen is een goed idee bij geen of matige isolatie. Goede vloerisolatie verbeteren is vooral aan te raden bij vloerverwarming. 

Soorten vloerisolatie

Houten vloer vanuit de kruipruimte isoleren

Het isoleren van een houten vloer is, naast de voordelen van energiebesparing en wooncomfort, belangrijk omdat hout door temperatuurverschillen uit zet en krimpt. Voor een langere levensduur isoleer je daarom je houten vloer vanuit de kruipruimte. Isolatiemateriaal wordt dan via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer geplaatst, wat zorgt voor een stabielere temperatuur. 

Betonnen vloer vanuit de kruipruimte isoleren

Een betonnen vloer kan ook het best vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Je brengt dan isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte onder de vloer aan. Er verdwijnt dan minder warmte naar de koude kruipruimte en andersom komt er minder koude tocht vanuit de kruipruimte de woning in. Daarnaast zorgt het voor minder vocht in huis.  

Bodem kruipruimte isoleren

In plaats van het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte (bovenkant) kan je ook de bodem van de kruipruimte isoleren om kou en vocht tegen te houden. Dit levert minder energiebesparing op, maar daardoor een goed alternatief als vloerisolatie niet mogelijk is. Indien je een vochtige kruipruimte hebt kan je voor het beste effect ook vloerisolatie en bodemisolatie combineren.

Zoldervloer isoleren

Een vloer kan je ook van bovenaf isoleren en wordt voornamelijk bij zolders gedaan. Een koude zolderkamer boven je slaap- of woonkamer zorgt voor veel warmteverlies. Wanneer je zolderkamer onverwarmd blijft en ook geen open verbinding heeft met de ruimte daaronder, kun je de zoldervloer van bovenaf isoleren i.p.v. het gehele dak. Een snelle, relatief goedkope manier van isolatie! 

Kan ik het zelf of laat ik het doen? 

Vrijwel alle soorten vloerisolatie kan je zelf doen, maar kan je ook laten doen. Soms gebruikt een professional wel ander materiaal dat beter isoleert maar lastig werkbaar is voor de doe-het-zelver, zoals pur. Door de stappenplannen en klusvideo’s te volgen merk je dat het isoleren van je vloer goed zelf te doen is! 

Hoe ingrijpend is het? Waar moet ik aan denken?

In de meeste gevallen isoleer je de vloer vanuit de kruipruimte. Dit is dus iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld dakisolatie en kost gemiddeld een dag. Een hoogte van 50 cm werkt het prettigst en is dan ook vereist als je de klus uitbesteed. Zorg anders voor een minimale werkhoogte van 35 cm in de kruipruimte. Als er (af en toe) grondwater in de kruipruimte staat kan je de vloer gewoon isoleren. Op de bodem kan je dan daarvoor bestemde folie leggen.