klusadvies
Lijmklemmen

Lijmklemmen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een lijmklem helpt u 2 aan elkaar te lijmen onderdelen bij elkaar te houden. Voor welke klussen kunt u een lijmklem gebruiken? En welke soorten lijmklemmen zijn er? GAMMA vertelt u graag meer over lijmklemmen.

 

Bekijk de benodigheden

waarvoor gebruikt u een lijmklem?

Een lijmklem gebruikt u voor het fixeren van houtverbindingen, die u aan elkaar wilt lijmen. Lijm en lijmklemmen komen ook van pas bij het opdikken van hout, bijvoorbeeld voor het maken van een tafelblad uit latten. Een lijmklem kunt u ook gebruiken om een werkstuk vast te zetten om te bewerken. Daarnaast kunt u een lijmklem gebruiken om een geleidelat op een af te zagen plaat vast te zetten. Hierdoor krijgt u een mooie en rechte zaagsnede.

soorten lijmklemmen

Er zijn verschillende soorten lijmklemmen. Hieronder ziet u een opsomming en korte beschrijving van de meest voorkomende lijmklemmen.

traditionele lijmklem

Traditionele lijmtang

De traditionele lijmtang bestaat uit een geribbelde geleider en een losse spanarm, die over de geleider kan bewegen. In de spanarm zit een schroefspil met een houten handvat.

 

Om twee stukken hout tegen elkaar te klemmen draait u de schroefspil helemaal naar beneden. Vervolgens duwt u de losse spanarm zoveel mogelijk tegen het te klemmen hout. Als laatste draait u de schroefspil aan en de twee delen worden tegen elkaar gedrukt.

 

Bij het lijmen van hout hoeft u niet zoveel kracht te zetten. De lijm moet uiteindelijk het werk doen. Ondanks het feit dat de schroefspil een platte kop heeft en deze ook nog voorzien is van een kunststof dopje, is het verstandig om een stukje board of resthout tussen het hout en de klem te stoppen. Dat voorkomt putten in het hout.

 

Traditionele lijmklemmen zijn er in verschillende bekdieptes en lengtes. Hoe langer de lijmklem hoe groter het klembereik.

 

Met een lijmklem met een dubbele kop op de vaste geleider kunt u de lijmklem beter loodrecht op de te lijmen voorwerpen plaatsen.

 

snelspanlijmklem

Snelspanlijmklem

Een snelspanlijmklem is geschikt voor lichte werkzaamheden. Deze klem heeft een snelschuifinstelling, zodat de lijmklem eenvoudig in te stellen is op de juiste maat. Vervolgens draait u het handvat nog licht aan om de spanning op te voeren. Bij andere snelspanlijmklemmen duwt u de losse spanarm zoveel mogelijk tegen het te klemmen hout. Vervolgens zet u, in 1 hefboombeweging de losse spanarm vast tegen het hout. Deze klemmen zijn er in verschillende bekdieptes en lengtes. Hoe langer de lijmklem hoe groter het klembereik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenhandklem

Eenhandklem

Een eenhandklem (of spreidklem) is met 1 hand te bedienen, waardoor u de andere hand vrijhoudt. Door in het grote handvat te knijpen komen de klemmen naar elkaar toe en bent u in staat om relatief brede werkstukken vast te klemmen. De kunststof beschermkappen op de bekken zorgen dat uw werkstuk niet beschadigd raakt. U ontspant de klem door met dezelfde hand in het kleine handvat te knijpen. De eenhandklem verliest dan onmiddellijk zijn klemkracht. Eenhandklemmen zijn er in diverse lengtes. Hoe langer de lijmklem hoe groter het klembereik. Ook de klemkracht kan per soort verschillen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lijmklemmen_04_230x150.jpg

Lijmklem met magneetvoet

De laatste variant op de traditionele lijmklem is de lijmklem met magneetvoet. Deze miniatuurlijmklemmen met een klembereik van 2cm, 2,5cm of 3,5cm zijn vaak in een set verkrijgbaar samen met een bijbehorende magnetische voetplaat. Dankzij de magneetvoet kunt u de lijmklemmen in verschillende standen plaatsen. Dit is vooral handig wanneer u moet solderen of ander precisiewerk moet uitvoeren.

 

Veerklem

Veerklem

Een veerklem (of lijmklem met veer) gebruikt u om razendsnel iets vast te klemmen. Dat kan een werkstuk zijn maar ook een tentdoek om een lat. Bij de opbouw van marktkramen worden ze bijvoorbeeld veel gebruikt. De spankracht van een veerklem is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de veerklem. De kunststof beschermkappen op de bekken zorgen ervoor dat uw werkstuk niet beschadigd raken tijdens het klemmen.

 

bandspanner

Bandspanner

De bandspanner (of lijmklemset voor lijstwerk) bestaat uit een spanband, hoekgeleiders en een snelspanmechanisme. Hiermee kunt u onregelmatige en grote voorwerpen aan of tegen elkaar spannen en eventueel verlijmen. Ook in verstek gezaagde lijsten kunt u met de bandspanner netjes aan elkaar lijmen. Bandspanners zijn verkrijgbaar als één apparaat of als een losse set onderdelen.

 

 

hoekklem

Hoekklem

Een hoekklem (of versteklijmklem) kunt u, al dan niet in verstek gezaagde, materialen vastzetten in een haakse hoek. Hij heeft individueel aanpasbare spanarmen waardoor u ook materialen van verschillende diktes tegen elkaar kunt klemmen.

 

 

Telescopische montagehulp

Telescopische montagehulp

Deze montagehulp of spanhulp wordt gebruikt om plafondplaten tijdelijk te ondersteunen. Met behulp van het telescopisch mechaniek klemt u de gipsplaat tegen de rachels, waardoor u uw handen vrij heeft om de plaat vast te schroeven.