klusadvies
snoeigereedschap

Snoeigereedschap

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een haag, heg, struik of boom die regelmatig wordt gesnoeid behoudt zijn vorm, blijft vol in het blad en bloeit maximaal. Door te snoeien houdt u uw tuin in evenwicht en voorkomt u wildgroei. Een tuin met een paar kleine struiken is gemakkelijk met de hand te onderhouden. Welk snoeigereedschap komt hierbij van pas?

 

Bekijk de benodigheden
Boomschaar

Boomschaar

Om hoog te kunnen snoeien gebruikt u de takkenschaar op een enkele telescopische steel. Dit type takkenschaar wordt ook wel boomschaar of snoeigiraffe genoemd.

 

 

 

 

Buxussnoeischaar

Buxussnoeischaar

Buxusstruiken of de Japanse Ilex kunt u het beste snoeien met een klein model heggenschaar (of buxusschaar).

 

 

 

 

 

Tuinmes

Tuinmes

Een tuinmes (of hoveniersmes) is dankzij zijn gebogen vorm zeer geschikt voor licht snoei- en oculeerwerk. Dit snijgereedschap wordt ook wel gipsmes genoemd en is ook handig bij het doorsnijden van gipsplaten.

 

Rozenschaar

Rozenschaar

Een rozenschaar herkent u aan zijn puntige snijvlakken. Hierdoor kunt u gemakkelijk bloeiende rozen afknippen. Uiteraard kunt u deze schaar ook gebruiken voor andere bloemen. Voor het snoeien van een rozenstruik zelf kunt beter een gewone snoeischaar gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takkenscharen

Takkenscharen

Takkenscharen gebruikt u voor dikkere takken. Op de verpakking staat vaak aangegeven hoe dik de tak mag zijn. De kwaliteit van de takkenschaar zit hem in het staal van de messen. Een handvat dat lekker in de hand ligt en veel grip geeft bepaalt eveneens de kwaliteit van de schaar. Om ook hoge gelegen takken zonder trapje te bedwingen zijn er takkenscharen met telescopische handvatten.

 

 

 

 

 

 

Heggenschaar

Heggenschaar

Een heggenschaar gebruikt u om een heg te knippen of een conifeer of taxus in vorm te krijgen. Het blad is vaak gegolfd en kan daardoor gemakkelijk de twijgen van de heg doorknippen. Sommige heggenscharen hebben vlak onder de kruising, aanslagdempers om u polsen te beschermen tegen de steeds repeterende knipbeweging. Om hoge heggen te bedwingen zijn er heggenscharen met telescopische handvatten.


Zie voor meer informatie Heggenscharen en takkenzagen.

 

Snoeischaar

Snoeischaar

Met een snoeischaar snoeit u twijgen en dunne takken. Er zijn zijsnijscharen met twee scherpe snijvlakken en aambeeldscharen met een stomp en een scherp snijvlak. Een zijsnijsnoeischaar knipt over het algemeen lichter, maar het aambeeldmodel is krachtiger. Op de verpakking van de snoeischaar staat vaak aangegeven hoe dik de af te snoeien tak maximaal mag zijn.
 

Speciale snoeischaren
Sommige scharen zijn uitgerust met ‘smartcut’. U hoeft dan niet in 1 keer de tak door te knippen. U kunt gefaseerd opnieuw kracht opbouwen om uiteindelijk ook een dikke tak door te knippen. Er bestaan ook snoeischaren voor linkshandige mensen. Voor mensen met kleine handen zijn er instelbare snoeischaren, waarvan de handvatten na het snijden niet meteen breed gaan uitstaan.

 

Snoeizaag

Snoeizaag

Een snoeizaag gebruikt u om takken uit een boom of struik te zagen. Deze zagen hebben een klein zaagblad, waardoor u ook gemakkelijk in het midden van een struik zaagt. Er bestaan diverse modellen, zoals een inklapbare snoeizaag of één die op een (telescopische) steel kan. Hierdoor kunt u ook hoge takken zagen. Een speciaal model wordt geklemd op een steel, waar ook een takkenschaar op is bevestigd. Door aan een koord te trekken kunt u dunne takken ook op hoogte afknippen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beugelzaag

Beugelzaag

Beugelzagen gebruikt u om dikke takken af te zagen en zelfs boomstammen door te zagen. De speciale vertanding zorgt dat de zaag ook door vochtig hout kan. Het zaagblad kunt u vervangen. Met een hefboomsluiting brengt u het zaagblad meteen op spanning. Aan het handvat zit bijna altijd een knokkelbeschermer. Duurdere modellen hebben een apart spanningsmechanisme waarmee u het zaagblad nog nauwkeuriger kunt aanspannen. Beugelzagen zijn er in diverse lengtematen. Voor dunne takken en werken op hoogte bent u met een kleine zaag een stuk wendbaarder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bijlen

Er bestaan verschillende soorten bijlen. Bij GAMMA vindt u de volgende typen bijlen.

universele bijl

Universele bijl

Met een universele bijl hakt u takken af en bomen om. Afhankelijk van de lengte en gewicht van de bijl gaat dit sneller of langzamer. Een universele bijl is altijd scherp anders verliest u bij elke klap te veel energie en zal de boom moeizaam geveld worden. Neem de nodige voorzorgmaatregelen en maak de omgeving vrij voordat u een boom omhakt.

 

 

 

kloofbijl

Kloofbijl

Met een kloofbijl slaat u de reeds op maat gemaakt stukken boomstammetjes in vier of zes stukken. Een kloofbijl is te herkennen aan zijn brede kop. Hierdoor krijgt de bijl een wigfunctie en worden de stukken uiteen gedreven. Het gekloofde hout kunt u dan onder een afdak laten drogen om later op te stoken. Als het vochtpercentage onder de 20% is kan het hout in de houtkachel.

 

handbijl

Handbijl

Met een handbijl kunt u het gekloofde en gedroogde hout desgewenst nog verder klein hakken. Zeker voor het maken van aanmaakhout is dat handig.