klusadvies
Steigerhout

Steigerhout

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Steigerhout is populair en veelzijdig. Het wordt vooral veel gebruikt om steigerhouten meubels mee te maken. Dit hout wordt ook veel in combinatie met steigerbuizen gebruikt. Onderdelen van steigerhout worden onderling verbonden met schroeven. Voorboren is vaak overbodig, omdat het hout zacht is. Standaard hebben steigerhouten planken een lengte 250cm en zijn ze 3cm dik en 19,5cm breed. Let op! Deze maten kunnen per type plank enigszins verschillen.

 

Bekijk de benodigheden

wat voor steigerhout zoek je? 

Voor je met jouw klus begint is het goed om te bedenken wat voor soort steigerhout je wilt gebruiken. Je kunt hierbij kiezen uit behandeld en onbehandeld steigerhout. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen deze twee soorten.

Steigerhout - Onbehandeld

Onbehandeld

Onbehandeld steigerhout zijn echt gebruikte steigerplanken. Deze zijn te herkennen aan de metaalband, die op de kopse kanten zit om slijtage en splijten tijdens het gebruik te voorkomen. Gebruikt steigerhout is vaak al vergrijsd en geeft een doorleefde indruk. Het oppervalk is wel erg ruw, maar het geeft je klus een stoer uiterlijk.  

 

Naast de gebruikte steigerplank kun je ook kiezen voor de nieuwe onbehandelde steigerplank. Deze is enigszins geschaafd, maar voelt nog steeds aan als een stoer bouwmateriaal. Je kunt deze steigerhout planken zelf behandelen door ze te schuren, verven, beitsen of vergrijzen. Je kunt ze natuurlijk ook onbehandeld gebruiken. Als je er voor kiest om de planken niet te behandelen kan vocht ervoor zorgen dat de plank gaat uitzetten. Wil je jouw steigerhout tuinmeubels niet behandelen? Bewaar dan ruimte tussen de planken, zodat ze kunnen uitzetten.

Steigerhout - Bewerkt

Bewerkt

Behandeld steigerhout is uitermate geschikt om meubels van te maken. De planken hebben al een kleur en zijn gladder dan de onbehandelde planken. Behandelde steigerplanken vangen dan ook minder stof. 

 

Onder behandeld steigerhout vallen verschillende soorten:

  • gekleurd steigerhout
  • geborsteld én gekleurd steigerhout
  • geschaafd steigerhout
  • machinaal verouderd steigerhout 

 

Deze behandelde planken zijn verkrijgbaar is diverse kleuren. 

Steigerhout - Verbindingslatten

Verbindingslatten

Met verbindingslatten kun je nog sneller een constructie maken. Je hoeft de lange planken met deze latten niet overdwars door te zagen. De meeste verbindingslatten zijn, net als de planken, verkrijgbaar in een lengte van 2,5 m en een kopmaat van 30x 62 mm. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

steigerhout behandelen 

Buiten

Buitenmeubels en schuttingen kun je behandelen met een buiten-beits of olie. Je kunt voor een beits kiezen tussen een dekkende beits of een transparante beits. Bij de dekkende beits zal de kleur duidelijk zichtbaar zijn. De plank vormt dan één geheel. De nerf valt weg. Bij de transparante beitsen en olie blijft de houtnerf nog duidelijk zichtbaar. Denk hierbij aan grey-wash, white-wash of een bruine houtkleur. Hoe meer lagen je op het hout aanbrengt, hoe intenser de kleur wordt. Bij gebruik van kleurloze olie en een kleurloze beits zal de nerf duidelijker zichtbaar worden en de kleur neutraal blijven. In alle gevallen is het verstandig om een proefstrookje te maken op een stukje afvalhout. 

 

Binnen

Binnenmeubels en lambriseringen behandel je met verf, een binnen-beits of krijtverf. Als je de meubels verft met pure lakverf, zal de nerf niet meer zichtbaar zijn. De kleur domineert dan. Bij de transparante beitsen en olie blijft de houtnerf nog duidelijk zichtbaar. Je kunt kiezen uit tientallen houtkleuren, maar ook voor de grey-wash en white-wash. Hoe meer lagen je op het hout aanbrengt, hoe intenser de kleur wordt.  Bij gebruik van kleurloze olie en een kleurloze beits zal de nerf duidelijker zichtbaar worden en de kleur neutraal blijven. Krijtverf zit een beetje tussen de aflak en beits in. Je kunt het verdund aanbrengen en wegschuren, waardoor je een effect krijgt dat tussen dekkend en transparant inzit. Zeker de moderne krijtverven zijn uitermate geschikt voor meubels.  In alle gevallen is het verstandig om een proefstrookje te maken op een stukje afvalhout.