stappenplannen
kast maken van steigerhout

Steigerhouten kast maken

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een handige opbergkast, die niet teveel ruimte inneemt. Deze steigerhouten kast is gemaakt van whitewash-steigerhouten latten. Door de kistgreep, staarthengen en de zwenkwielen krijgt deze kast van steigerhout een echt stoer uiterlijk.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

 Laat het multiplex in de bouwmarkt op maat zagen. Voor de achterkant van de kast heb je een stuk nodig van 46,9 x 189,4 cm. 

Stap 1 steigerhouten kast maken
1

Zaag de latten als volgt op maat.

Item Aantal Materiaal Dikte x Breedte x Lengte Onderdeel
A 10x whitewash lat 18 x 95 x 475 mm. verbinding boven- onderkant + plankensteunen
B 25x whitewash lat 18 x 95 x 439 mm. bodem- en toppaneel + kastplanken
C 3x whitewash lat 18 x 95 x 425 mm. verbindingslat deur
D 15x whitewash lat 18 x 95 x 1900 mm. zijkanten en deur
Stap 2 steigerhouten kast maken
2
Leg voor het maken van een zijkant, 5 latten (D) ,op een vlakke ondergrond, netjes tegen elkaar. Bevestig drie plankensteunen (A) op resp. 37,6 cm , 84,6 en 131,7 cm van de onderkant. Gebruik schroeven van 3,5 x 30 mm. Herhaal deze stap voor het maken van de tweede zijkant.
Stap 3 kast maken van steigerhout
3
Maak het bodempaneel door 5 bodemlatten (B), naast elkaar, op twee verbindingslatten (A) te bevestigen. (schroeven 3,5 x 30 mm.) Zorg ervoor dat, aan beide zijden, de verbindingslatten 1,8 cm uitsteken. Herhaal deze stap voor het maken van het toppaneel.
Stap 4 kast maken van steigerhout
4
Bevestig het top- en bodempaneel tegen de twee zijkanten. Zorg ervoor dat de zijkanten in de uitsparing (1,8 cm.) van beide panelen vallen. Gebruik hier schroeven van 3,5 x 50 mm.
Steigerhouten kast maken
5
Leg voor het maken van de deur, 5 latten (D) ,op een vlakke ondergrond, netjes tegen elkaar. Bevestig drie verbindingslatten (C). Zorg er voor dat twee latten op 8 cm van de boven- en onderkant en op 2,5 cm van de zijkanten van de deur komen. De derde lat komt in het midden van de deur en eveneens op 2,5 cm van de zijkanten. (schroeven van 3,5 x 30 mm.)
Stap 6 steigerhouten kast maken
6
Leg de kastplanken (B) per vijf stuks op de planksteunen (A). Schroef ze vast. (schroeven van 3,5 x 30 mm.)
Stap 7 steigerhouten kast maken
7

Leg de kast met een van de openingen naar beneden. Plaats de achterwand op de kast en schroef deze vast. Zorg dat de kast mooi haaks ligt, voordat je de plaat vastschroeft.

Stap 8 steigerhouten kast maken
8
Bevestig een ‘blad’ van de scharnieren op de deur. De eerste komt in het midden en de andere twee op 12 cm van de boven- en onderkant. (schroeven van 3,5 x 30 mm.)
Stap 9 steigerhouten kast maken
9
Draai de kast op zijn rug en plaats de deur op de kast. Schroef de andere helften van de scharneren tegen de zijkant vast. (schroeven in het midden 30 mm en boven en onderkant 16 mm.)
Stap 10 steigerhouten kast maken
10
Monteer de kistgreep en de zwenkwielen. Zorg ervoor dat een zwenkwielen met rem aan de linker-voorzijde van de kast komt en de tweede aan de rechter-achterzijde. Zet de kast, samen met een klusmaatje, rechtop.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (4)