stappenplannen
Houten vloer inleggen met tegels

Houten vloer inleggen met tegels

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Meestal is een vloer of helemaal van hout, of helemaal van tegels. Maar beide materialen zijn ook heel goed te combineren. Bijvoorbeeld in de keuken: een brede strook tegels voor het aanrecht die netjes in de rest van de houten vloer verzonken is. Op dezelfde manier zorg je dat de vloer voor de open haard bestand is tegen spattende vonken en gloeiende kooltjes.

Dit voorbeeld gaat uit van een houten dekvloer van 18 mm dik. Daarin leggen we tegelvlakken van circa 60x60 cm, met behulp van vloertegels van 14,5x14,5 cm.

Tip!
Doordat GAMMA een uitgebreid assortiment vloertegels heeft, kun je naar hartelust variëren in patroon, kleur of formaat.

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

Ontwerp maken

Maak eerst een ontwerp: teken de ruimte op schaal na en probeer uit in welk patroon de tegelvlakken het mooist uitkomen.
02

Patroon uitproberen

Leg bij wijze van proef één tegelvlak uit en probeer verschillende patronen uit.
03

Aftekenen

Teken de positie van tegelvlakken op de vloer af. Hier is gekozen voor vlakken van 60x60 cm. Controleer of de vlakken evenwijdig aan elkaar en aan de naden van de houten vloer lopen.
04

Hout uitzagen

Stel de cirkelzaag af op een diepte van 18 mm. Zet hem met de voorkant van het zaagblad op een afgetekende lijn, til met uw andere hand de lip van de veiligheidskap een stukje omhoog en laat de zaag voorzichtig in het hout zakken.
05

Secuur zegen

Zaag secuur langs de lijn en stop een paar centimeter voor de hoek. Zaag de vloer op dezelfde manier langs de overige lijnen in.
06

Planken oplichten

Gebruik een kapzaagje om de zaagsnedes door te trekken tot in de hoekpunten. Licht de losgezaagde planken van de vloer.
07

Ondervloer ophogen

Meet de dikte van de tegel en tel daar de diepte van de tanden van de lijmkam bij op.
Vergelijk deze maat met de dikte van de verwijderde vloerplanken. Is de tegel dunner, hoog de ondervloer dan op met één of meer plaatjes hardboard (montagekit).

 

08

Lijm aanbrengen

Breng de tegellijm gelijkmatig aan op de ondervloer, met behulp van de lijmkam.

09

Tegels aanbrengen

Breng de tegels aan in het gewenste patroon en druk ze goed in de lijm. Controleer regelmatig of de tegels wel exact op de juiste hoogte liggen. Leg hiervoor een rechte lat over de vloerplanken en de tegels. Gebruik tegelkruisjes om een regelmatige voegbreedte te krijgen.
10

Voegen schoonkrabben

Laat bij de aansluiting op het hout een voeg open van 2,5 mm breed. Krab deze en de andere voegen na afloop schoon. Laat de lijm 24 uur uitharden.
11

Voegen vullen

Maak het voegmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wrijf het voegmiddel in de voegen met behulp van een voegrubber. De voegen tussen tegels en hout niet opvullen!

12

Glad wrijven

Strijk overtollig voegmiddel meteen weg. Laat het voegmiddel enige tijd drogen en wrijf de voegen dan glad met behulp van met een vochtige spons.

 

 

13

Flexibele afdichting

Vul de voegen tussen tegelvlak en hout op met siliconenkit. Deze flexibele afdichting zorgt dat het hout van de dekvloer nog enigszins kan werken.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (10)