klusadvies
Veiligheidsbeslag

Veiligheidsbeslag

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Met veiligheidsbeslag maak je het inbrekers lastig om je buitendeuren te forceren. GAMMA helpt je bij het kiezen van het juiste deurbeslag. Waar moet je op letten? Lees hier over soorten schilden, de afstandsmaten van deurkruk tot slotgat, keurmerken en kerntrekbeveiliging.

 

 

Bekijk de benodigheden

wat is veiligheidsbeslag?

Bij veiligheidsbeslag zitten er geen schroeven aan de buitenkant. Daardoor kan het schild niet van buiten losgeschroefd worden. Dit beschermt de cilinder. De cilinder steekt niet uit doordat het buitenschild extra dik is. Deze kan daardoor niet gemakkelijk worden afgebroken. Ook ‘kerntrekken’ wordt daardoor voorkomen.

afstandsmaten

Let bij het kopen van veiligheidsbeslag op de volgende 2 afstandsmaten.

Veiligheidsbeslag_steekmaat

Steekmaat

De steekmaat meet je vanaf het hart van het krukgat tot en met het hart van het cilindergat. De meest voorkomende steekmaat is 55mm. Bij nieuwbouwwoningen is de afstand meestal 72mm. Het veiligheidsslot moet dezelfde steekmaat hebben als het veiligheidsbeslag.

Veiligheidsbeslag_doornmaat

Doornmaat

De doornmaat bepaal je door de afstand van de voorplaat tot en met het hart van het krukgat te meten. Deze doornmaat is 50mm of 60mm. De meest voorkomende doornmaat is 50mm.

keurmerken

Er zijn 2 belangrijke keurmerken die aangeven of je veiligheidsbeslag echt veilig is. Er is het PKVW-keurmerk. Dit staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. En er is het SKG- keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Dit logo is voorzien van * (standaard inbraakwerend, 3 minuten vertraging), ** (zwaar inbraakwerend, 5 minuten vertraging) of *** (extra zwaar inbraakwerend, 10 minuten vertraging). Let op dat het SKG-logo is voorzien van het ® teken (oude logo’s hebben dat niet en geven geen garantie op inbraakwering).

Veiligheidsbeslag_SKG

kerntrekbeveiliging

Kerntrekken is een populaire manier van inbreken. Hierbij draait de inbreker een gehard stalen schroef in de cilinder en trekt deze met kerntrekker uit het beslag. Met veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging voorkom je deze manier van inbreken. Het beslag zorgt dat de cilinder volledig door metaal is omsloten. Hierdoor is kerntrekken onmogelijk. Veiligheidsbeslag voorkomt ook dat de cilinder kan worden afgebroken.