klusadvies
Soorten verlichting

Soorten verlichting

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Elke lamp in huis heeft zijn eigen functie. De één zorgt ervoor dat je een boek kunt lezen, de andere zorgt voor een gezellige sfeer in de woonkamer. Hou bij de aankoop van je lampen rekening met de verschillende functies. Zo is er basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting. Op deze pagina lees je wat het verschil is tussen deze soorten verlichting en welke lampen je hierbij kunt gebruiken.

 

Bekijk de benodigheden

basisverlichting 

Basisverlichting is de verlichting die je het eerste aan doet als je de ruimte betreedt. Deze verlichting zorgt ervoor dat de kamer gelijkmatig belicht wordt, zonder veel effecten of grote contrasten. De meest gebruikte lampen voor basisverlichting zijn plafondlampen, hanglampen of inbouwspots.

 

Tip: maak gebruik van dimmers om de heldere basisverlichting ook als warme sfeerverlichting te gebruiken.

Verlichting - basisverlichting

sfeerverlichting 

Verlichting - sfeerverlichting

De naam zegt het al, sfeerverlichting zorgt voor sfeer in je kamer. Het is een zacht, indirect licht dat zich verspreidt in alle richtingen. Dit heet diffuus licht. Gebruik verschillende hoogtes in sfeerverlichting voor een optimaal resultaat, bijvoorbeeld een tafellamp, vloerlamp en wandlamp. De kleur van de lichtbron bepaalt voor een groot deel de sfeer. Sfeerverlichting is daarom  vaak warm van kleur. 

functionele verlichting 

Functionele verlichting zorgt dat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Het is direct licht wat op één bepaalde plek schijnt en zichtbaarheid verhoogt. Je kunt hierbij denken aan een leeslamp in je zithoek of spots boven je keukenwerkblad. Zorg ervoor dat functioneel licht niet in de ogen schijnt en werk zoveel mogelijk met koel licht. Combineer functioneel licht altijd met basisverlichting. Zo voorkom je schaduwen die vermoeiend zijn voor je ogen.

Verlichting - functionele verlichting

accentverlichting 

Verlichting - Accentverlichting

Accentverlichting is gericht licht dat schijnt op een object in je huis, bijvoorbeeld een boekenkast of fotowand. Lampen die hiervoor kunnen worden gebruikt zijn richtbare (klem)spots en wandlampen. Zorg ervoor dat je niet teveel accentverlichting plaatst, dan verdwijnt het effect.

decoratieve verlichting 

Deze verlichting wordt niet gebruikt om de kamer te verlichten, maar heeft puur een decoratief effect. Je kunt hierbij denken aan lichtsnoeren, kerstlampjes en letterlampen. Deze lampen geven niet genoeg licht om daadwerkelijk je huis mee te kunnen verlichten, maar kunnen wel als onderdeel van je sfeerverlichting worden gebruikt.

Verlichting - decoratieve verlichting