klusadvies
Verlichting - geschikt licht voor iedere ruimte in huis

Verlichting per ruimte

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Elke ruimte in uw huis vraagt om een ander soort verlichting. Beslis daarom per ruimte welke soort verlichting en welke lampen u het beste kunt gebruiken. Op deze pagina geven we u daar tips over. We helpen u een handje op weg om te bepalen welke lampen u nodig heeft voor uw huis.

 

Bekijk de benodigheden

welke verlichting in welke ruimte? 

Verlichting per ruimte - Woonkamer

Woonkamer

In de woonkamer vinden vaak veel verschillende activiteiten plaats. Deze activiteiten vragen om andere verlichting. Zo heeft u in een woonkamer sfeerverlichting nodig, maar ook functionele verlichting (als u bijvoorbeeld een boek wilt lezen) en basisverlichting.

 

  • Basisverlichting: een goede optie voor basisverlichting zijn inbouw of opbouw spots. Hierbij kunt u kiezen voor spots die richtbaar zijn, waardoor u het licht precies krijgt waar u het wilt hebben.
  • Sfeerverlichting: dimbare LED lampen zijn handig voor uw woonkamer. U kunt hiermee de sfeer in uw kamer gemakkelijk veranderen. Denk bij sfeerverlichting aan tafellampen, vloerlampen en wandlampen.
  • Functionele verlichting: gebruik een richtbare staanlamp of wandspot in uw zithoek. Deze functionele verlichting kunt u gebruiken als u bijvoorbeeld een boek wilt lezen of aan het werken bent op een tablet.

 

Tip! Zorg dat u diffuus licht heeft in de omgeving van uw TV. Zo voorkomt u vermoeide ogen door het grote contrast van het licht uw tv en de rest van de ruimte. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een tafellamp gebruiken.

Verlichting per ruimte - Eetkamer

Eetkamer

In de eetkamer wilt u sfeervol kunnen eten, maar ook bijvoorbeeld achter uw laptop kunnen werken. Hiervoor is het handig om dimbare hanglampen boven de eettafel te gebruiken. Dit kan 1 hanglamp zijn met een grote lichtbundel of meerdere kleine hanglampen. Zorg ervoor dat de eetkamerlampen laag genoeg hangen, zodat u niet wordt verblind door het licht. Hou hiervoor 80 cm hoog vanaf het tafelblad aan. Plaats een dimmer op uw hanglamp(en), zodat u elk moment kunt schakelen tussen sfeerverlichting en functionele verlichting.

Verlichting per ruimte - keuken

Keuken

Is uw keuken puur functioneel en kookt u er alleen? Dan is het belangrijk dat u voor uw keukenverlichting naast basisverlichting ook functionele verlichting plaatst. Dit kan in de vorm van spotjes die onder keukenkastjes hangen, zodat u licht op uw werkblad heeft, of richtbare spotjes op het plafond. Zorg ervoor dat het licht zo valt, dat u er niet voor staat als u aan het werkblad staat.

 

Is uw keuken meer een woonkeuken geworden waar u gezellig tafelt en ook zit als u niet aan het koken bent? Dan is sfeerverlichting ook belangrijk. Dit kunt u realiseren met bijvoorbeeld een dimbare LED hanglamp.

Verlichting per ruimte - Badkamer

Badkamer

Voor uw badkamerverlichting kunt u het beste een plafondlamp van mat glas als basisverlichting kiezen. Dit zorgt voor een diffuus licht. Gebruik hiervoor een lichtbron die helder en fris licht geeft. Daarnaast is het belangrijk om functionele verlichting te gebruiken, bijvoorbeeld wandlampen aan beide zijden van de spiegel of lampen in uw spiegel voor een gelijkmatig en helder licht. Zorg ervoor dat u het licht bij uw spiegel goed verdeeld, zodat u geen last heeft van schaduwen in uw gezicht. Wilt u uw badkamerlamp ook sfeer brengt in uw badkamer? Plaats dan bijvoorbeeld wandspots bij uw bad en zorg voor een dimmer op uw basisverlichting, zodat u de sfeer zelf kunt aanpassen.

 

Let op uw veiligheid! Het is belangrijk dat de IP-waarde van de lampen in uw badkamer hoog genoeg is. Zo moeten lampen in de buurt van uw bad, douche of wastafel een IP-waarde hoger dan 65 hebben. Daarnaast moeten overige lampen minimaal een IP-waarde van 44 hebben. Kijk altijd even op de verpakking van uw armaturen of de lamp geschikt is voor uw badkamer. In de afbeelding hieronder ziet u welke IP-waardes u nodig heeft voor de badkamer. 

Verlichting per ruimte - veiligheidsniveau
licht in de hal en trap van uw woning

Hal & Trap

Plaats heldere basisverlichting in de hal. Dit zorgt ervoor dat u alles makkelijk kunt vinden en ziet uw bezoek direct waar ze lopen. U kunt hiervoor plafondspots of plafondlampen gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat uw trap goed verlicht is. U kunt voor uw trapverlichting denken aan wandlampen die zowel naar boven als onder schijnen. Daarnaast is het ook mogelijk om inbouwspots in uw trap of in de muur dichtbij de trap te monteren. Gebruik hiervoor LED lampen of spaarlampen. Voor uw verlichting bij de trap kunt u het beste een wisselschakeling gebruiken. Zo kunt u zowel boven als beneden uw lampen aan- en uitzetten.

Verlichting per ruimte - Slaapkamer

Slaapkamer

In uw slaapkamer kunt u het beste een combinatie maken van basisverlichting en functionele verlichting. Hang bijvoorbeeld een plafondlamp of rij spotjes op als basisverlichting. Deze lampen kunt u eventueel dimbaar maken voor wat extra sfeer. Ook hier is het handig om gebruik te maken van een wisselschakeling, zodat u uw bed niet uit hoeft om het licht uit te zetten.

 

Gebruik voor uw kledingkast en nachtkastje functionele verlichting. Zo kunt u richtbare plafondspots of ingebouwde kastverlichting gebruiken om uw kledingkast te verlichten. Daarnaast is het aan te raden om een wandlampje met beweegbare spot te gebruiken als nachtlampje. Plaats deze in het midden van uw bed. Zo kunt u het licht de andere kant op draaien als u nog even wilt lezen en heeft uw partner hier geen last van.

Verlichting per ruimte - werkkamer

Werkkamer

Het eerste waar u aan denkt bij verlichting in de werkkamer is waarschijnlijk een goede bureaulamp of leeslamp. Dit is inderdaad erg belangrijk in een werkkamer. Daarnaast is het ook belangrijk dat u goede basisverlichting aanbrengt. Zo voorkomt u overbelasting van uw ogen. Gebruik hiervoor een plafondlamp of inbouwspots. Verder kunt u eventueel een kast met boeken extra uitlichten met richtbare plafondspots of kastverlichting.

Verlichting per ruimte - Kinderkamer

Kinderkamer

De verlichting van een kinderkamer is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Voor elke leeftijd is basisverlichting van belang, vaak in de vorm van een plafondlamp (het liefst met dimmer). Voor een babykamer is het belangrijk hier zachte sfeerlampen aan toe te voegen. Als uw kind groter is kunt u hier heldere functionele verlichting aan toevoegen, zodat er genoeg licht is om bij te spelen of zelfs te studeren. Zorg ook altijd voor een nachtlamp met een zacht en diffuus licht, wat uw kind gemakkelijk zelf aan en uit kan zetten.