stappenplannen
Flexxstairs_afbeelding@1x.jpg

Flexxstairs traprenovatie

48 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Is je trap aan vernieuwing toe? Met Flexxstairs maak je van jouw oude trap snel en eenvoudig een stijlvolle verschijning. Flexxstairs maakt gebruik van de zelfklevende vloerdelen. Deze snijd je op maat en werk je af met trapprofielen en stootborden. Deze klusbeschrijving gaat uit van een trap met 15 treden, die niet langer zijn dan 119cm.

 

Assortiment plakvinyl

Bekijk de benodigheden
tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

1

Vloerbedekking verwijderen en schoonmaken

Verwijder eventueel oude vloerbedekking en maak de traptreden schoon en glad met behulp van een verfkrabber, schuurpapier en schoonmaakmiddel.

 

Tip!

Werk van boven naar beneden, om het ’werk’ schoon te houden.

2

Traptreden voorbereiden

Gebruik je Flexxfloors Stick voor je trap, dan is het nodig om de traptreden voor te behandelen met Flexxfloors Primer, dit verhelpt de zuigende werking van de ondergrond. Maak de primer aan volgens het recept op de verpakking. Smeer de traptreden in met behulp van een brede kwast. Met de smalle kwast kom je ook in de hoeken.
 

Gebruik je Flexxfloors Click, dan is het voorbereiden met de Flexxfloors Primer niet nodig, wel heb je hiervoor  Flexxfloors PVC-lijm nodig, die komt later nog aan bod in dit stappenplan.

3

Trapprofielen op maat maken

Maak eerst alle trapprofielen op maat. Meet hiervoor de neuslengte van de traptrede op. Om een mooie zaaghoek te krijgen gebruik je de zwaaihaak. Zaag de profielen af met een ijzerzaag.

 

Tip!

Geef elke trede een nummer. Noteer het nummer ook op de trapprofielen.

4

Mal maken

Plak stroken modeltape langs de randen van de traptrede. Snij alle overtollige stukjes weg, zodat je precies een mal van de contouren van de trede krijgt. Maak voor de stevigheid een paar dwarsverbanden.

5

Mal op vloerdelen overzetten

Voor Flexxfloors Stick: Ontdoe een paar Flexxfloors-vloerdelen van hun schutvel aan de achterzijde. Plak ze, zonder druk uit te oefenen, boven elkaar op een schone ondergrond. De kleefkracht van de vloerdelen gaat hierbij niet verloren. De lijm die gebruikt wordt hardt langzaam uit. Pas na enkele dagen wordt de optimale kleefkracht bereikt.
 

Voor Flexxfloors Click: klik eenvoudig een paar vloerdelen aan elkaar en leg met de bovenzijde naar boven om de juiste figuur uit te snijden.


Vervolgens kan de modeltape van de traptrede op de vloerdelen overgenomen worden. Haal deze dus van de trede en plak deze ‘spanningsvrij’ op de vloerdelen.
 

7

Mal uitsnijden

Snij met het Flexxfloors mes en het Flexxfloors-liniaal de mal uit. Je hoeft hiervoor de vloerdelen alleen maar in te snijden. Daarna kun je de overtollige delen simpelweg afbreken.

8

De traptrede bekleden

De uitgesneden vloerdelen zijn nu passend voor de trede. Voor Flexxfloors Stick geldt dat deze direct op de (met primer behandelde) treden te plakken zijn. Goed aanduwen.
Bij Flexxfloors Click moet de traptrede eerst behandeld worden met Flexxfloors PVC-lijm. Smeer de trede hiermee in gebruikmakend van een lijmkam. Vervolgens kunnen de op maat gemaakte vloerdelen direct op de lijm gedrukt worden.

 

9

Trapprofielen op neus schroeven

Schroef nu het bijbehorende trapprofiel op de neus van de trede. Je kan hiervoor een accu-boormachine op lage stand gebruiken, het laatste stukje bij voorkeur met de hand aandraaien.

10

Strook uit vloerdeel snijden

Snij uit een vloerdeel een strook, die als bedekking voor een trapprofiel gaat dienen. Bij Flexxfloors Stick kan deze op het profiel geplakt worden, bij Flexxfloors Click kan je deze strook zo breed afsnijden dat deze in het profiel gehaakt kan worden. Indien gewenst eventueel wat Flexxfloors PVC lijm gebruiken om deze nog beter vast te zetten.

 

Tip!

Zorg ervoor dat de patronen of nerf van de profielbedekking parallel loopt met patronen en nerf  van de treden

11

Stootborden vastplakken

Meet de lengte en hoogte van het bestaande stootbord van de treden op. Snij ze uit de flexxstairs stootborden en plak ze met behulp van de Flexxfloors PVC lijm vast.

 

Tip!

Je kunt ook stootborden van flexxfloors vloerdelen maken. Stootborden, treden en profielen krijgen dan dezelfde kleur en motief. Gebruik bij het aanbrengen wel extra montagelijm om te voorkomen dat de stootborden losraken.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (11)
Meer informatie over flexxstairs traprenovatie :