close

Kolomboormachines

Bosch kolomboormachine PBD 40 710W
Bosch kolomboormachine PBD 40 710W
4.5
(2)
299.
00
Alleen met GAMMA Voordeelpas
Bekijk product
Bekijk product
GAMMA kolomboormachine
GAMMA kolomboormachine
5.0
(3)
109.
00
Alleen met GAMMA Voordeelpas
Bekijk product
Bekijk product

Een kolomboormachine (ook wel kolomboor of tafelboormachine genoemd) is een vaste boormachine. Je zet de machine vast op je werkbank of zet hem stevig op een tafel of op de grond. Met kolomboormachines kun je heel precies en krachtig boren. De machine staat vast en boort loodrecht naar beneden in een stuk hout, metaal of ander materiaal. Je kunt veel zaken instellen: snelheid (langzaam voor kwetsbaar materiaal, hard voor hard materiaal), boordiepte, precieze plek om te boren. Ook in kleine dingen.

Stabiele tafelboormachine

Eén van de grote voordelen van een kolomboormachine is de stabiliteit van het apparaat. Die stabiliteit is met een handboormachine nooit te evenaren. Daardoor kun je veel preciezer werken. Als je in meerdere plankjes op precies dezelfde plek wilt boren, dan is dit met een boorkolom veruit de makkelijkste manier.

Kolomboor met 5 versnellingen

Een andere uniek kenmerk van de kolomboor is het aantal versnellingen, soms wel 5. Zo kun je de draaisnelheid van de boor aanpassen aan het materiaal wat je onder de boor legt.

Boorstandaard met boor

Je kunt ook een boorkolom maken door een gewone boor in een boorstandaard te zetten. Zo heb je een aantal voordelen die je met een echte tafelkolomboormachine ook hebt: stabiliteit en precisie. Maar je zult ook een aantal zaken missen: op een gewone handboormachine zitten meestal maar 1 of 2 versnellingen, op een echte tafelboormachine meer.